Mezi jičínským a trutnovským okresem, které spadají do Královéhradeckého kraje, leží na hlavní trase do Krkonoš obec Horka u Staré Paky a Čistá u Horek. Obě královéhradecké vesnice po posledním rozdělení krajů spadají pod Liberecko, i když pro místní je to stále nepochopitelné. Řidiči, jedoucí z Jičína do Trutnova a nebo opačným směrem, tak musí překonat nejen hranice okresu, ale také krajů.

Obec Vidochov je poslední obcí jičínského regionu ve směru do hor. Při pondělní jízdě jsme na hlídku narazili až v Libereckém kraji, tedy na křižovatce na Horkách. Policisté nás zastavují, ukazujeme doklad od zaměstnavatel a bez problémů projíždíme. Někdo má připravený formulář, jiný čestné prohlášení, pekař s čerstvým zbožím projíždí bez kontroly. „Máte štěstí, za chvíle se přesuneme na další stanoviště,“ hlásí muži v uniformách.

Testování ve školách. Ilustrační foto
ONLINE: Nouzový stav je minulostí, někteří školáci se vydali zpátky do lavic

Všichni řidiči tu absolvovali kontrolu bez problémů, policisté nemuseli řešit žádné konflikty. Fronty provoz nekomplikují.

„Hlídky mají vytisknuté formuláře, a pokud lidé nic nemají nebo jen rukou psané čestné prohlášení, tak jim je dáváme,“ uvedla mluvčí policie Libereckého kraje Jana Světlá.

Pokračujeme směr Trutnov. Vítá nás ještě liberecká obec Čistá. Sousední Dolní Kalná už je ale leží v Královéhradeckém kraji na území Trutnovska. Až do Slemena žádnou hlídku nemíjíme, a to ani při cestě zpět do Nové Paky.