Záměr, ke kterému se obec dlouho odhodlávala, vzbuzuje emoce, staré stromy však ohrožují každého, kdo se k rybníku vydá na procházku, a jejich kořeny ničí cesty.

„Několikrát se ke mně dostala zpráva, že se ze suchých stromů ulomila větev. Padají i za bezvětří. Naši rybáři větve pravidelně odklízejí. Přitom jde o turistickou rekreační oblast," uvedla starostka Jana Němečková.

Rozsáhlá akce předpokládá výdaje ve výši 5,46 milionu korun. Devadesát procent z této částky bude uhrazeno z evropského a státního dotačního fondu. Obec se tedy bude podílet sumou 546 tisíc korun. Akce, která bude hlavní investicí v příštích třech letech, se zhostí firma, jež vzejde z právě probíhajícího výběrového řízení. Celkové výdaje mohou být nižší, záleží na tom, za jakou cenu bude zakázka vysoutěžena.

Rozhodnutí
Po dendrologickém průzkumu 324 stromů bylo rozhodnuto, že k zemi půjde celkem 214, a to především topolů, které jsou ve stáří nad 60 let. Zbylých 110 projde zdravotním ořezem. Posléze bude vysazeno 239 stromů, z čehož 133 budou duby kolem rybníka a 106 užitkové, ptactvem oblíbené druhy, jako jsou jasany, hlohy, střemchy nebo třešně.

Místní se vykácení topolů nebrání, spíše naopak. Dobrovodský rybník je totiž oblíbená výletní lokalita, kde se koná řada kulturních akcí. Přicházejí sem domácí i turisté.

„Už bylo načase. Když se podíváte na to, jak to tam vypadá, zjistíte, že jeden by se tam měl bát chodit. Žiji tu už dlouho a stromy se už několikrát vykácely. A vždycky zase vyrostly. Takže to nebude žádná ztráta," rozpovídala se jedna z místních obyvatelek, která nechtěla být jmenována.

Plán se pochopitelně dostal do hledáčku enviromentálních organizací, nakonec však s ním Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky souhlasila. Vytkla nicméně podmínky. Jedna z řad aleje musí zůstat, dřevorubci v zemi ponechají 20 torz kmenů vysokých čtyři metry a další kmeny budou na místě ponechány ležmo. To vše pro dožití hmyzích společenstev.