Na začátku roku došlo ke zvýšení minimální mzdy z osmi a půl tisíce korun na devět tisíc dvě stě. Změna se však netýkala zaměstnanců s invalidním důchodem, u nichž zůstala sazba minimální mzdy osm tisíc. Zaměstnavatelé osob se zdravotním postižením tento krok uvítali. „Rádi bychom samozřejmě lidem přidali, ale máme strach, že by to vedlo k zániku dílen," vyjádřila se Věra Kosinová, ředitelka zařízení pro zdravotně postižené Daneta.

I ostatní organizace se shodují na tom, že navýšení mzdy by vedlo k propouštění či dokonce k rušení chráněných dílen. Řešením by bylo zvýšení příspěvku na zaměstnávání osob se zdravotním postižením, to se ovšem podle slov ministryně Marksové Tominové rozhodně v nejbližší době nestane.

Debatu rozpoutala také výše příspěvku na péči v prvním stupni. V roce 2011 došlo v rámci úsporných opatření vlády k výraznému snížení, a to z dvou tisíc korun na osm set. Fakt, že je částka nedostatečná, zaznamenalo i občanské sdružení Pferda, které provozuje službu podpora samostatného bydlení, kterou využívají právě i lidé s příspěvkem prvního stupně. Osm set korun jim na zaplacení služby nestačí, a tak se další potřebné finance berou z míst, které na to nejsou určené, například z důchodu.

Ministryně uznala, že je tuto situaci potřeba řešit: „Budeme jednat o navýšení příspěvku na péči, nelze ovšem striktně říci, že se vrátí na původní částku."   Martina Nováková