K bezvládnému tělu teprve jedenáctiletého chlapce vyjížděli v polovině února záchranáři do centra Jičína. Na pomoc přiletěl také vrtulník Letecké záchranné služby. A i když se několik dlouhých minut záchranáři snažili chlapce oživit, nakonec zemřel.

Ihned po události se začalo v Jičíně šuškat, že se žák uškrtil na pásku ve chvíli, kdy na sebe mířil telefonem při plnění internetové výzvy Blackout challenge, která je populární i na síti TikTok. Podle zdrojů Deníku je teď tato možnost jednou z vyšetřovacích verzí. Samotná policie však nechce případ zatím blíže komentovat.

Děti se škrtí pro zábavu. Do Čech dorazil fenomén Blackout Challenge.
Děti se škrtí pro zábavu. Do Čech dorazil fenomén Blackout Challenge

„S ohledem na probíhající trestní řízení nebudeme k této nešťastné události zveřejňovat bližší informace,“ uvedla mluvčí královéhradecké krajské policie Magdaléna Vlčková.

Ve dnech, kdy se nešťastná událost stala, škola, kterou chlapec navštěvoval, uspořádala s žáky druhého stupně seminář, kde spolu s policejním preventistou rozebrala problematiku kyberšikany a nebezpečí sociálních sítí.

Smrtelná zábava

Pochyby nad tím, zda se skutečně jedná o první případ úmrtí při plnění výzvy z TikToku, nerozptýlila ani žena, která má k rodině zesnulého chlapce blízko. „Od policie máme nařízené embargo na všechny informace k případu. Zároveň jako matka však vnímám, že pokud se skutečně jednalo o nešťastnou náhodu způsobenou výzvou, je to o trochu lepší varianta, než že dítě spáchalo sebevraždu. Nicméně je to obrovská tragédie,“ dodala žena, jejíž jméno redakce zná.

Proti verzi s výzvou z TikToku hovoří sdělení mluvčího policejního prezídia Ondřeje Moravčíka, který v březnu na dotaz, kolik podobných případů policie po celé zemi zaznamenala, odpověděl jednoznačně. „Z loňského roku evidujeme jeden případ z Hradecka, kde měly děti reagovat na jednu z výzev ze sociálních sítí. V souvislosti s tím jsme na dané škole zesílili preventivní činnosti," uvedl.

Řidička si zřejmě spletla pedál a vjela do výlohy.
Řidička si asi spletla pedály. Při parkování u obchodního domu vjela do výlohy

Pokud se však nakonec prokáže, že se skutečně ze strany školáka jednalo o plnění jedné z mnoha internetových výzev, bude se dle Deníkem osloveného psychologa Jana Laška jednat o příznak takzvaného pubescentního nihilismu. „Tento jev je, hlavně v době internetu, velmi nebezpečný. V ranné pubescenci se někteří jedinci upínají k myšlence, že je svět na nic a oni sami jsou na nic a k ničemu. A podobné výzvy, které mnohdy dávají na světlo světa jedinci, kteří sami nejsou psychicky v pořádku, pak dopadají na úrodnou půdu,“ uvedl Lašek.

Podle něj by rodiče dětí kolem desátého roku měli dávat pozor na to, kde a v jakém prostředí se jejich potomci pohybují. „Už nežijeme v době Johanna Wolfganga von Goetha, kdy se pár Němců ztotožnilo s jeho románem Utrpení mladého Werthera a spáchalo sebevraždu. S internetem je stále více možností, že se lidé ztotožní s nějakou nebezpečnou výzvou a budou ji chtít splnit. Neuvědomují si však, že to může skončit tragicky,“ doplnil odborník.