Mimořádně teplý podzim přispěl v mnohých domácnostech k úsporám, protože nebylo potřeba tolik topit. Vlídné počasí se však nepříznivě odrazilo na hospodaření tepláren.

„Za letošní září a říjen jsou dodávky tepla na úrovni sedmdesáti procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku,“ sdělil Deníku mluvčí Elektráren Opatovice Martin Sýkora. Společnost zásobuje teplem na 60 tisíc domácností z Hradecka, Pardubicka a Chrudimska,

Opožděný začátek topné sezony

„A nejde jen o podzim. Teplo bylo i v zimních měsících,“ upozornil ředitel společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové Jiří Seidler.

Propad spotřeby tepla od letošního ledna do listopadu podle jeho slov dosáhl deseti až 12 procent, což je v přepočtu kolem padesáti milionů korun.

„Z tohoto pohledu je letošní rok skutečně unikátní. Tak velký propad jsme ještě nezaznamenali,“ uvedl Jiří Seidler.

Zatímco loni topná sezona v Hradci Králové začala už na začátku září, letos se začátek o dva týdny opozdil. Ale celkově nebylo potřeba , aby si lidé doma příliš přitápěli.

I v září totiž teplota stoupala až ke třiceti stupňům Celsia a meteorologové zaznamenal také i tropické dny. Po teplém září navíc následoval říjen, který byl také výrazně teplejší než obvykle - teploměr během dne často vystoupal nad dvacet stupňů Celsia a ani noci nebyly chladné, takže domácnosti si přitápěly jen minimálně.

Kraj otevřel první učebnu pro digitální vzdělávání.
Kraj otevřel první učebnu pro digitální vzdělávání

Začátek topné sezony se letos opozdil také na Trutnovsku, kde dodávky odstartovaly až 24. září.

„Pravidelné dodávky tepla začínají, pokud průměrná denní teplota venkovního vzduchu v příslušném místě nebo lokalitě poklesne ve dvou dnech po sobě jdoucích pod plus 13 stupňů a podle vývoje počasí nelze očekávat zvýšení této teploty nad 13 stupňů v následujícím dni,“ vysvětlili uvedli zástupci ČEZ Teplárenská, která na Trutnovsku zásobuje teplem na 15 600 domácností.

Budou čerpat z rezerv

Jak se teplárny vyrovnají se ztrátami? Možnost, že by Tepelné hospodářství Hradec Králové část svého propadu přeneslo na domácnosti, ředitel společnosti vyloučil: „Nechceme provádět doúčtování. Máme rezervy, a ty budeme odčerpávat.“

Teplo by v Hradci Králové nemělo příliš zdražit ani příští rok. „Navýšení nepřesáhne pět procent, odrazí se v něm hlavně inflace,“ vysvětlil Jiří Seidler.

Den otevřených dveří v dopravním podniku u příležitosti oslav 90 let MHD v Hradci Králové.
Hradecké elektrobusy lákají nové řidiče