Tereziánské babí léto, které jsme si mohli vychutnávat od poloviny října, pomalu spěje ke svému konci. To letošní bylo výjimečné svou délkou i vysokými teplotami, ale zřejmě skončí už začátkem příštího týdne, kdy meteorologové předpokládají ochlazení. Zatímco až do neděle by se nejvyšší denní teploty měly pohybovat okolo sympatické dvacítky, tak v pondělí na Státní svátek se změnou času přijde i výrazné ochlazení, kdy nejvyšší denní teploty jen lehce přelezou deset stupňů a ve výšce nad 1000 metrů se dají očekávat sněhové srážky.

Začátek podzimu přinesl houbařům žně, ale ty už pomalu odeznívají. Přesto stále rostou - je to také díky ranním mlhám, které dodávají trochu potřebné vláhy. „Teď je čas václavek, čirůvek a roste třeba i hlíva ústřičná. Hřibovitých hub ale už zdaleka tolik není, začíná na ně být už zima,“ říká jednatelka mykologického klubu při Muzeu východních Čech v Hradci Králové Věra Samková.

Ilustrační obrázek
Domovy pro seniory jsou plné, na umístění musí klienti čekat

Teplé počasí je příjemné, ale do životního rytmu nemilovaných obyvatel lesů se jejich zvýšenou aktivitou nedokázalo promítnout. Předpověď aktivity klíštěte je na stupni dvě, což zahrnuje malé riziko. Sluneční paprsky naštěstí už nedokázaly zmobilizovat ani kůrovce k novým atakům na stromy. „Kůrovec se zhruba už v polovině září začíná připravovat na zimu,“ vysvětluje Ladislav Pulpán z portálu Nekrmbrouka.cz. Aby lýkožrout zimu přežil, tak musí své tělní tekutiny přeměnit na nemrznoucí „fridex“ díky čemuž dokáže přežít i teploty kolem - 30 stupňů. „K vytvoření této látky umí zpracovat energii, kterou má uloženou v lítacích svalech. Ztráta schopnosti lítat se mu tedy ani v teplotně nadprůměrném období nevrátí zpátky. Ta se obnoví na jaře - k prvnímu rojení dojde v první polovině dubna,“ říká Pulpán, že k žádnému dalšímu vylétnutí brouka teplé babí léto nepřispělo.

Teplejší podzimy lze očekávat i do budoucna. Téměř celá Česká republika bude mít podle aktuálních výpočtů klimatologů v polovině století podnebí vhodné k pěstování vinné révy. Podle portálu Intersucho budou hrozny dozrávat i ve vyšších nadmořských výškách - a tradiční středoevropské vinařské oblasti, kde se dnes daří především bílým odrůdám, se teplotně vyrovnají současným podmínkám středomořských pěstitelů.

Hasičský polygon ve Velkém Poříčí.
FOTO: Hasičský polygon je Stavbou roku 2019

Jiří Řezník