Před lety občas lidé před nimi stáli frontu. Rozmach mobilních telefonů je odsoudil do role málo využívaného komparsu a budoucí generace je zřejmě ani nezažijí. Řeč je o telefonních budkách, které O2 z důvodu jejich minimálního využívání postupně ruší.

Poslední telefonní budka v Hronově zmizela před několika týdny. „To je smutný, občas jsem ji využila, když jsem zapomněla mobil a potřebovala si nutně zavolat,“ komentovala na sociální síti demontáž telefonní budky Nikola Vršecká Zemánková.

V Královehradeckém kraji je v současnosti 275 automatů, 38 z nich v okrese Náchod. V rámci tzv. Universální služby provozuje O2 budky v obcích do 400 obyvatel a tam, kde není dostatečně silný mobilní signál. „Takových automatů je nyní zhruba 2600 napříč republikou. Od příštího roku bude tato povinnost platit v obcích do 200 obyvatel - počet se sníží na 1200, z toho zhruba 95 v Královéhradeckém kraji,“ informovala Deník tisková mluvčí O2 Czech Republic Lucie Jungmannová, a dodala, že v loňském roce bylo na území celé republiky zrušeno více než dva tisíce automatů.

U zrušených budek dochází k ekologické likvidaci. „Spolupracujeme také s projektem Knihobudky, kdy se z nevyužívaných budek stávají malé veřejné knihovny,“ dodala Jungmannová.

Ilustrační snímek.
Lidé pomohli rodině statisíci korun

Jiří Řezník