Akce se zúčastnili zástupci Oblastní nemocnice Jičín, a. s., Policie ČR a Hasičského záchranného systému. Zaštítil ji také městský úřad.

„Dneska mají občané příležitost podívat se, jak se poskytuje první pomoc zraněným osobám," vysvětlila hlavní sestra z jičínské nemocnice Monika Köstingerová. „Snažíme se lidem přiblížit naši práci. Měříme jim tlak a na trenažérech ukazujeme metodu umělého dýchání."

Dodala, že letos, kdy se akce na Žižkově náměstí konala podruhé, byl zájem lidí o poznání vyšší než loni.

Přikládá to jednak dobrému počasí a jednak tomu, že se letos oproti loňsku setkání zúčastnili hasiči a policisté. Figurínové trenažéry lidi prý spíše odstrašují, avšak hasičský vůz je naopak magnet, který ostych neutralizuje.

„My jako policie tu lidem vysvětlujeme, jak se před jízdou správně připoutat, jak použít autosedačku pro děti a třeba jak správně zajistit psa nebo náklad. V případě nárazu může dojít k posunu a hrozí zranění. Musím říct, že zájem lidí je velký," pochvalovala si tisková mluvčí jičínské policie Hana Klečalová.

Hodně lidí se zajímalo o to, kdo nese v případě nepřipoutání odpovědnost za spolujezdce či za dítě. Odpověď je taková, že spolujezdec ručí za sebe sám a v případě dítěte je odpovědný řidič. Za nepřipoutání hrozí pokuta a čtyři, nebo tři trestné body v závislosti na tom, zda jde o nezletilce, či dospělého.