Radnice se zhotovením tří ciferníků a rafijí věžních hodin na kostele sv. Ignáce oslovila firmu DKK Stav. Ta vloni prováděla obnovu věže a letos má podle smlouvy o dílo pokračovat další etapou, a to rekonstrukcí fasády. Kostel navíc získal z Programu záchrany architektonického dědictví ministerstva kultury na letošní rok jeden milion korun, takže záchranné práce budou nadále pokračovat.

„Firmu DKK Stav jsme oslovili, protože má kolem kostela nainstalováno lešení. Po výzvě nám předložila nabídku a město s ní uzavřelo smlouvu. Pokud by lešení u kostela nebylo, cena zakázky by rozhodně vzrostla," zdůvodňuje rozhodnutí místostarosta Petr Hamáček. Využito tak bude stávající lešení a firma provede i potřebné zednické práce. Ciferníky budou kopií dochovaných originálů. Jejich průměr bude zhruba 155 centimetrů, rozmístěny budou na stávající východní, jižní a severní straně věže. Cena za zhotovení a instalaci je 173 tisíc bez daně. Zakázka má být hotova do konce června.

Věž bude mít sice nové ciferníky, ale na odměřování času si musí Jičíňáci zatím počkat. „Nejsme schopni odhadnout, jak bude restaurování hodinového stroje dlouho trvat, v příštím roce bychom chtěli najít v rozpočtu města peníze na tuto renovaci," dodává starosta Jan Malý.
Oživení hodinového stroje bude stát tři sta tisíc korun.