Finalisty se stali Lukáš Fiedler z Gymnázia Jírovcova, České Budějovice, Tereza Kačerová z Gymnázia Nad Štolou, Praha, Pavel Šafář ze Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné školy, Liberec a Boris Karavasilev ze Střední průmyslové školy Brno, Purkyňova.

„Všichni přítomní jsou pro nás na stejné úrovni. Jde velice těžko určit, kdo z nich je nejlepší. Každý z těchto čtyř mladých lidí je svým způsobem výjimečný a hlavně extrémně nadaný," říká k soutěži Adéla Slezáková z firmy MICRORISC, která je pořadatelem soutěže.

Mladí talentovaní lidé představili během dopoledne nejen sebe, ale i své velmi zajímavé projekty. Porota tedy měla při svém rozhodování nelehký úkol.

Nakonec asi nejvíce zabodoval sedmnáctiletý Lukáš Fiedler, který získal i finanční odměnu pro svou školu. Lukáš se představil s projektem, který se týkal jeho výzkumné činnosti. Ve svém bádání se mimo jiné zabývá i říší hmyzu. Mnohým přítomným při své prezentaci tak vyvrátil fakt, že existuje jen beruška sedmitečná. „Slunéčko sedmitečné čelí invazi východních agresivnějších slunéček. Naše beruška je skutečně ta sedmitečná, tu poznáme snadno, ale i těch našich je přes 80 druhů," vysvětluje Lukáš.

„Smůla je, že „zlá slunéčka" jsou barevně různorodá a není snadné je vždy rozeznat od našich druhů," dodává. Podle Lukáše můžeme potkat i berušku pouze dvoubarevnou, tedy z poloviny černou a z poloviny červenou.

Lukáš se svým výzkumem podílel na vědeckém článku kolektivu autorů z Harvardovy univerzity, který bude publikován v časopise BioControl a prezentován na mezinárodním odborném sympoziu v Německu
Mladý student by ve své výzkumné činnosti rád pokračoval. Po dokončení gymnázia se chce věnovat medicíně nebo molekulární biologii.

I zbylí tři studenti se prezentovali s velmi zajímavými projekty. Tereza Kačerová porotě například představila své bádání léčby astmatu. Po maturitě by chtěla pokračovat na odborné vysoké škole ve Švýcarsku.

Ani Boris Karavasilev nezůstal pozadu. Mezi jeho největší záliby patří robotika. Některé své výrobky si přivezl s sebou, a tak jsme měli možnost spatřit jeho práci na vlastní oči. Nejen nadšení, ale hlavně jeho technické znalosti mu dopomohly k titulu Nejlepší student technik. Pavel Šafář je nadšený matematik, fyzik, programátor, ale hlavně ve svém věku už participuje jako lektor Dětské univerzity při Technické univerzitě Liberec.

Všichni studenti se shodli na tom, že nic nedělají z donucení, ale jejich odborná činnost vychází především z vlastních zájmů. „Je neuvěřitelné, co všechno tito mladí lidé zvládají. Projekty jim mnohdy zabírají veškerý volný čas, ale oni si nestěžují. Smekám před nimi," říká Adéla Slezáková.

Lukáš Fiedler byl již oceněn jako Talent Jihočeského kraje a je úspěšný v projektech a soutěžích v přírodovědné oblasti. Je spoluautorem vědeckého článku celosvětového kolektivu autorů z Harvardovy univerzity pojednávajícího o parazitech slunéčka východního, který bude publikován v mezinárodním impaktovaném časopisu BioControl a prezentován na mezinárodním odborném sympoziu v Německu. Spolupracuje na projektech Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Lukáš pro svou školu a také vybojoval titul Nejlepší škola v soutěži. „Na svůj věk (17 let) má Lukáš široký rozhled a schopnost cílit na podstatu problémů a úkolů," doplnil jeho učitel Radek Trča.

Tereza Kačerová je vedle jazykového nadání úspěšná také v oblasti chemie, fyziky, medicíny a přírodních věd. K odborným soutěžím a olympiádám realizuje odbornou praxi v laboratořích Akademie věd ČR a Medicinální diagnostiky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Její specializací je výzkum léčby astmatu a pokračovat chce ve vzdělávání na odborné vysoké škole ve Švýcarsku.

Pavel Šafář je nadaný v matematice, fyzice, programování, robotice a elektrotechnice. Participuje jako lektor Dětské univerzity při Technické univerzitě v Liberci. Získal mnohé odborné certifikáty, úspěšně se zúčastnil řady olympiád a soutěží, a to i v mezinárodním měřítku. Jako příklad uveďme mezinárodní elektrotechnickou soutěž Neisse - Elektro 2000 v roce 2016. Ředitel jeho školy Josef Šorm jej charakterizuje jako skromného, šikovného a hloubavého vědce.

Boris Karavasilev má zájem o nespočet oblastí, aktivit, zejména o robotiku, informatiku a kreativní elektronické projekty. Úspěchy získal v olympiádách, soutěžích, SOČ či soutěži StreTech na ČVUT, na svém kontě má i praktické vývojové projekty. Jeho silnou stránkou je ohromná zaujatost pro věc, pozitivní náboj a vnitřní energie. Svým nadšením a zajímavými robotickými projekty zvítězil v kategorii Nejlepší student technik.