„Máme hotovo, realizace trvala skoro rok. Stavebně šlo o náročnou věc, v suterénu se muselo řešit i odvlhčení. Budova gymnázia získala novou izolaci.

Musela se odstranit zemina až pod základy a provést injektáž," řekl ředitel Miloš Chlumský. V loňském roce pracovníci stavební firmy rozkopali kvůli stavbě chodník podél budovy ke školnímu sportovišti. Šatny studentů byly dočasně umístěny v přízemí. Kvůli nedostatku místa se frekventanti navíc museli uskromnit. Na jednu skříňku připadali dva studenti.

„Odteď již bude mít každý svou skříňku. Navíc i ty jsou nové. Mluvil jsem se zástupci studentské rady a prý je spokojena. Místnost suterénu se krásně prosvětlila," dodal ředitel.

Konec temna

Celkové náklady byly 5,5 milionu korun. Podle smlouvy měla stavební firma čas až do listopadu, což by pro výuku představovalo další komplikaci. Nakonec se však do začátku školního roku podařilo hlavní stavbu dokončit a teď je na řadě montáž posledních skříní a dokončovací práce.

Šatny v suterénu budovy byly nechvalně proslulé. Vedení školy je instalovalo na počátku 80. let a od té doby se neuskutečnila žádná větší úprava. Původní izolace během několika let přestala fungovat, stěny nasákly vodou a začala se objevovat i plíseň. Navíc bylo v suterénu temno.

Lepařovo gymnázium, které nabízí čtyřletý a šestiletý studijní obor, je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje. Finanční prostředky na rekonstrukci šly z jeho rozpočtu.