Sešity, učebnice, tužky, pastelky, jízdenky, stravenky…, je toho spousta, co je nutné připravit do batohů. Učitelé se už vrátili z dovolených, většinou připravují učebny a sestavují rozvrhy.

V hořické škole v Komenského ulici bude návrat školáků komplikovaný, budova totiž prochází ozdravovacím procesem, tedy celkovou rekonstrukcí za téměř 19 milionů korun. Jde mimochodem o největší školní investici na Hořicku.

Zdejší radnice získala na akci desetimilionovou dotaci ze Státního fondu životního prostředí. „V budově školy zahájí výuku první stupeň a přípravná třída. Druhý stupeň a 5. ročník čeká úvod nového školního roku v budově bývalého gymnázia. Předpokládaný nejzazší termín zahájení výuky v opravených prostorách je 15. říjen," potvrdil nám Martin Pour z hořické radnice, který má investici na starosti.

S úpravami, které mají přinést energetické úspory, bylo započato už v dubnu. Už tehdy se školáci z druhého stupně přestěhovali do gymnázia a škola ukončila výuku s týdenním předstihem.

Kompletně v novém

Nyní práce finišují. Zařízení, složené ze dvou budov, si prošlo výměnou střechy, oken, dveří, zateplením půdy a stropů včetně zateplení pláště a nové omítky. Ve všech učebnách zmizela akumulační kamna, nahradí je ústřední topení a jako zdroj tepelná čerpadla.

„Nejsme u konce, takže druhý stupeň a pátá třída zůstávají v gymnáziu," potvrzuje k invazi stavebníků ředitel školy Kamil Vávra. Upozorňuje nás na změnu pro druhý stupeň, který bude nyní docházet na obědy do kamenické školy. 

„Projektové nadšení a realizační vystřízlivění se dostaví vždycky. Předpokládali jsme, že rekonstrukce se protáhne. Město nám vyšlo vstříc a nabídlo budovu gymnázia. Teď už to zvládneme, žáci vědí, kam mají nastoupit, informovali jsme je písemně a také na stránkách města," tvrdí ředitel, který měl letos perné prázdniny.

„Neměl jsem téměř žádné volno, prázdniny jsem strávil ve škole společně se stavbaři. Podobně na tom byla i naše paní účetní."

Ředitel nás upozorňuje, že došlo také k odvodnění zdiva budovy ve směru od hřbitova. „Stavebníci zjistili, že zeď je vlhká a že je nutné provést její sanaci. Při odkopání zeminy narazili na lidské kostry.V místech se totiž původně nacházel hřbitov. Přivolaní archeologové nálezy označili a uložili do depozitáře muzea," líčí zajímavý objev Kamil Vávra.