Bláto, kyvadlově řízený provoz přes rozkopané náměstí, kde jsou těžké stroje stavařů i poněkud jemnější nástroje archeologů v jednom kole. Rekonstrukcí prochází už několik měsíců také přilehlá ulice Vackova, kde potkáváme poštovní doručovatelku. „Je to hrůza, není tu kam šlápnout. Už aby to bylo hotové,“ říká balancujíc na kluzkém povrchu rozkopané cesty.

„Pracuje se i o víkendu,“ informuje starostka města Hana Masáková a dodává, že práce mají pokračovat do konce listopadu. Pro letošek tak bude hotovo – místo celé stavby pouze její polovina. V prosinci má být náměstí opět průjezdné v celé šíři. Tím se uleví dopravě alespoň na zimní měsíce. Nesouměrný povrch komunikace zkomplikuje zimní údržbu. „Zrekonstruovaný pruh silnice bude o něco výš než ten, který oprava teprve čeká,“ vysvětluje starostka.

Plné pracovní nasazení zaměstnanců dvou stavebních firem i archeologů se zaujetím sleduje několik místních seniorů. „Je vidět, že dělají, co můžou, počasí jim zrovna nepřeje,“ komentuje ruch na náměstí jeden z přihlížejících mužů.

HISTORICKÁ LOKALITA

Že je Kopidlno velice bohaté na archeologické nálezy dokazují nejen výzkumy, ale stále se prodlužující termín zdejšího působení archeologického dohledu. Štafetu převzali od silničářů na začátku září. Neúprosnost času i nešvary počasí ale vyžadují vzájemnou kooperaci. „Je to poměrně dlouhý výzkum. Déšť nám práci komplikuje,“ dodává technik Šimon Lompart.

Na náměstí se objevila nálezová vrstva s polozahloubenými částmi obytných domů z přelomu 14. a 15. století. Jedním z nich by mohla být i původní radnice. „Je zajímavé sledovat, jakým způsobem se vyvíjely sídlištní podmínky tehdejší vsi,“ říká se zaujetím archeolog jičínského muzea Radek Novák. Nalezené stopy osídlení z období raného středověku posouvají dějiny Kopidlna až do 9. století.

Archeologické nálezy datované od 13. do 16. století skrývala ulice Vackova. Mezi keramickými zlomky a opracovanými zvířecími kostmi, které prozrazují mnoho o životě tehdejších obyvatel, se objevily také zachovalé dřevěné předměty. „Veškeré artefakty ze dřeva z období vrcholného a pozdního středověku jsou velice vzácné,“ vysvětluje archeolog jičínského muzea Radek Novák. Dál se o ně starají zkušení konzervátoři.

Nálezy, které rozšíří poznatky o minulosti Kopidlna se investorům staveb prodraží. „S vodohospodáři se dělíme o půlmilionové náklady na záchranný archeologický výzkum v ulici Vackova,“ uvádí starostka. Ředitelství silnic a dálnic, jakožto investor rekonstrukce silnice I/32 bude mít vyšší výdaje o dva miliony.

Projekt revitalizace náměstí počítá s novým povrchem komunikace, s úpravou vodovodu, vybudování nové kanalizace a s výstavbě přechodu pro chodce. Provedeny budou také úpravy terénu a instalace osvětlení, i když až příští rok.