Respektive dalo na výsledky ankety, kde se šedesát procent obyvatel vyslovilo pro stavbu vodního „světa". Město do stavby šlo i s vědomím, že ji nepokryjí žádné dotace či evropské fondy. Přesto se sen stal na konci prosince realitou, i když ještě nedodělanou.

Právě o snech a realitě dal Deníku rozhovor starosta Nové Paky Josef Cogan.

Na konci prosince se splnil sen několika generací Pačáků. Jak se rodil?
Neberu to jako sen, ale jako věc, kterou jsme reálně mohli dokázat. Dokázali jsme to z vlastních sil, ale klíčové bylo, že občané v anketě, která proběhla asi před osmi lety, řekli, že je taková stavba pro naše město důležitá. To už byl pro nás pokyn tu akci dotáhnout do zdárného 
konce.

Zastavím se u toho financování. Proč jste se nakonec rozhodli stavět z vlastních zdrojů?
Dlouho jsme hledali nějaké fondy a granty. Bohužel v době, kdy jsme se i do některých přihlásili, tak zrovna bazény nebyly moc podporované. Proto jsme se rozhodli, a to i s ohledem na již zmíněnou anketu, že budeme tuto stavbu realizovat z vlastních zdrojů.
Uzpůsobili jsme tomu i rozpočet

Při zahájení jste udělal gesto všem těm, kteří si myslí, že je to hlavně váš pomník, a nechal jste pásku přestřihnout samotnými občany. To byl asi záměr?
Dá se to tak říct. Vždyť je to bazén hlavně pro Pačáky. Já nejsem nic, jsem jen jeden z devíti tisíc občanů. Důležité tak je, aby sloužil pro nás pro všechny.

A jak vlastně bazén zatíží rozpočet, popřípadě, jak dlouho se bude bazén splácet?
Bazén nesplácíme. Město si na bazén našetřilo a v podstatě se na něj finančně připravilo dopředu. Město tak nemá žádný úvěr, který by šel na bazén. To si myslím, že ukazuje silnou ekonomickou sílu města, že si i s takovouto akcí dokážeme poradit. Po dokončení bazénu máme před sebou další výzvu – rekonstrukci Městského kulturního střediska, kterou chceme zrealizovat v letech 2018 až 2020.

Kolik vlastně bude bazén nakonec město stát?
Když jsme se občanů v anketě dotazovali, zda souhlasí s výstavbou krytého bazénu, tak jsme uváděli, že cena bude 85 až 90 milionů. Teď předpokládáme, že cena, včetně té venkovní části a dalších přístaveb, by se měla pohybovat do 100 milionů.

Otevřely jste hlavní „gró" stavby, tedy vnitřní část. Co vás, respektive dělníky, ještě čeká?
Jsme výrazně za půlkou. Co nás ještě čeká, je zhruba ještě jedna čtvrtina. Město při začátku stavby získalo ještě další pozemky, které navazují na danou lokalitu. Proto jsme se mohli vrhnout na širší možnosti, které nám nabízí venkovní plocha. V příštím roce to chceme celé dotáhnout. Pokud se to nepodaří, tak to budeme řešit v roce 2017.

Kdy by tedy mohl být hotov kompletní bazén?
Myslím si, že kompletně připravený bude právě až v tom roce 2017.

Když pozvete i mimopacké, tak co jim právě otevřený vodní svět nabízí?
Co je asi taková třešnička na dortu, tak to je výřivka. která si myslím, že bude velmi populární. Bazén je také doplněný párou, která má kapacitu šestnáct dospělých. V průběhu ledna pak plánujeme spuštění infrasauny. Jinak tu je klasický pětadvacetimetrový plavecký bazén se čtyřmi drahami, dětské brouzdaliště a malý tobogán.

Proč jste se rozhodli vystavět bazén na současném místě a nekopírovali jste původní místo, tedy sportovní stadion, kde se bazén plánoval již v šedesátých letech?
Místo se vybíralo poměrně věcně. Dost jsme to zkoumali a řešili. Nakonec jsme se rozhodli právě pro toto místo u školy, kdy bazén navazuje na tělocvičnu a vzniká tady tak větší sportovní centrum. Je však důležité říct, že se bazén nachází na sídlišti, kde je velice hustá koncentrace obyvatel, kteří to tak mají v dochůzkové vzdálenosti. Zároveň jsme chtěli trošku decentralizovat naše jiná sportoviště, která se nachází na druhé straně města.