Radnice investuje do vodovodního řadu přes deset milionů korun, do akce se však budou muset finančně zapojit i místní. Tedy jen někteří. Ti, kteří se nebojí práce, budou mít přiveden vodovod až ke kohoutku zdarma. Alespoň to tvrdí první muž obecního úřadu Josef Horník. A jako bonus k tomu dostanou ještě pět, respektive 7 300 korun.

„Je to velká investiční akce a obec nemá na vše peníze. Občanům vycházíme vstříc v tom, že každému dáme pětitisícový příspěvek, za 1 500 zaplatíme projektovou dokumentaci a navrch dáme osm stovek na první vodoměr," řekl Deníku Josef Horník.

Ne všichni místní jsou však s tímto příspěvkem spokojeni. Na redakci Deníku se obrátil muž, kterému se nelíbí, že některé práce si bude muset zaplatit z vlastní kapsy.

„Jedná se mi hlavně o protlak pod silnicí a dotažení vodovodu až do domu. To si budu muset zaplatit ze svého. Firma totiž udělá pouze část po přípojku," řekl muž, který však nechtěl sdělit své jméno. Jeho slova se starostovi obce pranic nelíbí. „Mám rád tyhle anonymy. Kdyby tady měl být zlatý vodovod, tak se bude chtít platinu. Vůbec se mi nechce pouštět do polemiky s někým bez jména," řekl Josef Horník, který se však nakonec snažil i anonymnímu stěžovateli vyjít vstříc.

„V zásadě je vodovod za nějaké peníze. My občanům vycházíme vstříc alespoň tím příspěvkem. Je mi jasné, že ne každému budou tyto finanční prostředky stačit. Záleží tady totiž na tom, jak daleko od vodovodu se přípojka nalézá. Kdo je však pracovitý a od řadu si vodu k domu přivede sám, bude mít vodovod grátis. Například já už teď vím, že mě to bude stát kolem dvaceti tisíc," řekl starosta a s problematikou protlaků odkázal redakci na stavební dozor. Tím je v tomto případě Oldřich Makovička z Jičína.

„U protlaku nezáleží na tom, zda bude realizován přes státní či obecní silnici. U přípojky se totiž podle zákona nerozlišuje v jakém je majetku. Co se pak týče příspěvku obce, tak je jen na její vůli, zda takto lidem pomůže. Přípojka totiž nepatří obci, ale patří k nemovitosti. V tomto případě, kdyby to celé platila obec, by mohlo dojít také k tomu, že by mohla o dotační peníze přijít. Jednalo by se totiž o neuznatelný náklad," řekl Deníku stavební dozor s tím, že práce na vodovodu by měly být hotovy do konce letošního roku. Samotnou kolaudaci však vidí ve druhém čtvrtletí roku následujícího. Pro úplnost je třeba dodat cenu protlaku. „Ta se pohybuje kolem pěti set korun za metr," řekl Deníku Alan Srch, který se protlaky zabývá.