Zatímco na venkově většinou vítězili zavedení starostové a starostky, v Hořicích své postavení potvrdil tandem ODS a Šance pro rozvoj. Nová Paka bude nadále pod taktovkou sportovců, naopak v Jičíně došlo k zemětřesení. Těsným vítězem se stalo, a to čekal málokdo, ANO 2011. Z této strany nejvíce preferenčních hlasů získal Jan Malý, právník, jenž do zastupitelstva podle svých slov kandidoval poprvé v životě. Obecně nejvíce preferenčních hlasů mají matadoři Miloslav Kůta a Milan Smolík.

Hnutí ANO 2011 v Jičíně získalo přes 14 procent hlasů a tři mandáty v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Se stejným počtem míst jdou do komunální politiky Patrioti pro Jičín, Sdružení pro Jičín a Jičínský demokratický klub. Následuje ČSSD, Volba pro město, KSČM a ODS s podporou nestraníků, které mají po dvou mandátech. TOP 09 bude držet jedno křeslo.

Nová Paka toužila po změně a výsledky voleb ji nahrávají. Sportovci pro Novou Paku mají osm mandátů, ČSSD čtyři, Otevřená radnice tři, stejně jako Volba pro město. Pohoršilo si ODS, a to ze čtyř mandátů na dva, KSČM drží jedno křeslo.

V Hořicích obdržela nejvíce hlasů ODS, v závěsu však skončila Volba pro město. Obě strany mají po pěti mandátech v jednadvacetičlenném zastupitelstvu. Třetí místo mají Hořičtí patrioti s podporou TOP 09, následuje ČSSD (po třech křeslech). Po dvou zastupitelích budou mít příznivci ANO 2011 a Volby pro město. KSČM si jako stálice podržela jeden mandát.

V Kopidlně se může radovat ČSSD, situaci nicméně komplikuje fakt, že voliči si pomocí preferenčních hlasů pohráli s pořadím na kandidátce. Pět mandátů získali SNK Hasiči a nezávislí, tři KDU-ČSL a nezávislí občané a jeden ODS.

Zisk kopidlenských hasičů je vyšší než v posledních volbách. Možných koalic je více. Ačkoliv spojenectví ČSSD a hasičů patrně bude pokračovat, nelze vyloučit scénář, kdy právě hasiči budou chtít ČSSD vyšachovat tím, že se dohodnou s KDU-ČSL.

Účast v malých obcích byla ve srovnání s městy daleko výraznější. V Nemyčevsi přišlo k volbám 69,47% voličů. „Volil jsme podruhé. Byla to těžká volba. Určitě potřebujeme v obci změnu, je tady velice málo společných akcí, potřebujeme oživit společenský život," míní dvacetiletý Jaromír Suchánek.

Slušná účast

Velice slušnou účast zaregistrovali ve volební komisi ve Dřevěnici. Mekka volejbalu měla v pátek v 19 hodin a devět minut zapsáno na volebních listinách osmdesát ze 184 voličů, což je 43,47 procent. Během odpoledne se tu zastavovala Policie ČR, aby zkontrolovala volební místnosti. Dřevěničtí se navíc měli možnost vyjádřit v anketě, týkající se lokálního časopisu.

Sobota nás ohromila nádherným téměř letním počasím, to možná dodalo mnohým chuť zapojit se do hlasování. V půl jedenácté mělo v novopackém skautském domě odvoleno 50 procent z 900 voličů. Přitom v pátek odvolilo už 36 procent lidí. Dalším místem, kde mohla veřejnost ovlivnit budoucí složení na radnicích, byla v Nové Pace hasičská zbrojnice. „Lidi tu známe, vybírat nebylo složité. Chtěla bych, aby o budoucnosti města rozhodovalo více stran," říká Irena Grimová. Rozhodně podporuje pestřejší složení na radnici. Před polednem si tu splnilo svoji občanskou povinnost více jak padesát procent obyvatel. Do malého sálu MKS přišel i dvaadvacetiletý Jaroslav Doubek. „Volil jsem Otevřenou radnici. V Nové Pace chceme změnu, někteří už jsou ve vedení moc dlouho," tvrdí. Pan Link by chtěl v Nové Pace změnu k lepšímu, je podle něho nutné přehodnotit situaci. „Bazén není určitě prioritou. Tou je například obchvat města nebo průmyslová zóna. Na radnici je potřeba výběr ze všech stran."

Úderem sobotní 14 hodiny se uzavřely volební místnosti. V Úbislavicích na Novopacku odvolilo v komunálních volbách 68,5 procent voličů, což bude podle předpokladu nad celostátní průměr. K urně přišla i dvaadevadesátiletá Anna Vítová, která nevynechá ani jedny volby a je stále v plné svěžesti.

Názory

Na jičínské Základní škole Železnická se voliči mohli setkat se studentem Daliborem Vikem. Ve volební komisi není nováčkem, svou premiéru si odbyl při jarních volbách do Evropského parlamentu. „Do komise jsem se dostal přes učitele, který navrhl, zda do toho nechceme jít. Studoval jsem v Nové Pace. Členství jednoznačně můžu doporučit, pro každého je zajímavé vidět, jak ten systém vlastně funguje," rozpovídal se. Tak jako ve většině případů, i ve volebních místnostech na ZŠ Železnická vládla netradiční směs napětí a přátelské nálady.

Mladá Jičíňačka Renata Novotná svou volební urnu našla na Masarykově obchodní akademii. Své občanské právo se rozhodla využít až během druhého dne. „Komunální volby jsou hodně důležité. Zodpovídáme si tím za kandidáty, kteří pro nás pracují. Spravují město a rozhodují o výstavbách a opravách. Rozhodující pro mě byly zkušenosti, pověst jednotlivých kandidátů a reference na ně," vyjádřila se.