Počátky byly skromné, postupně byla činnost dotována dobrovolnými příspěvky nebo výnosy z divadelních představení. Kromě toho členové cvičili se sekerami a byli v tom tak dobří, že někteří z nich vystupovali i na sjezdech v Praze. Aktivně se starali také o vlastní zázemí, v roce 1957 dokončili novou hasičskou zbrojnici.

Před čtyřiceti lety pak spatřil světlo světa nápad postavit kryté jeviště a taneční parket, který do dnešních dnů hostil řadu slavných jmen – kromě jiných například Petru Černockou, Helenu Vondráčkovou či kapelu Olympic. Zde nelze nevzpomenout předčasně zesnulého člena sboru pana Františka Kostku, neboť díky jeho organizačním schopnostem a nezištné práci pro sbor bylo možno celý záměr realizovat.

Ani současnost však není nezajímavá. „Momentálně máme třicet šest členů, z toho šest žen," říká jednatel sboru Tomáš Vohánka.

„Během roku pořádáme tradiční ples, pomáháme s dětským dnem, podílíme se na přípravě pálení čarodějnic. Kromě toho udržujeme víceúčelovou požární nádrž," pokračuje.

Hasičské akce
„Přibližně jednou za dva až tři roky pořádáme okrskovou soutěž. Sportovních klání se účastníme se železnou pravidelností. Na závody jezdí nejen muži a ženy, ale také mladší a starší děti," přibližuje dále. Na posledním okrskovém kole vybojovali muži druhé a ženy třetí místo.

V případě potřeby vyjíždí také k zásahům. Jednotka je zařazena do kategorie JPO V, omezuje se proto pouze na území katastru obce.

„Zabýváme se především čerpáním zatopených sklepů v případě přívalových nebo déle trvajících vydatných srážek. Před jedenácti lety se při požáru zahradního domku podařilo naší jednotce včasným zásahem zachránit přilehlý rodinný domek, a to pouze s použitím hydrantového nástavce. V roce 2013 jsme bojovali s nečekanou povodní, kdy bylo zatopeno celkem pět rodinných domů. Technický automobil ani cisternu nemáme, vlastníme však historickou motorovou stříkačku z roku 1939 od firmy Bohuslav Ebert. Tu se nám loni podařilo s finanční podporou obce a díky nevšednímu zápalu pana Milana Kloutvora, současného velitele sboru, zrenovovat," popisuje T. Vohánka.

„V letech minulých patřila do výbavy našeho sboru populární TATRA 805 „Kačena, kterou posléze vystřídala cisterna ŠKODA 706 RTHP CAS 25 Erťák. Ten se bohužel, pro velkou finanční náročnost na údržbu nepodařilo u sboru udržet. Ke standardnímu vybavení určitě patří motorová stříkačka PPS – 12, a to jak v zásahovém tak „sportovním provedení," pokračuje.

„V letošním roce náš sbor slaví sto dvacet let od svého vzniku, první červencovou neděli se sejdeme v místním kulturním areálu. Čeká nás svěcení praporu, ocenění dlouholetých členů sboru, mezi nimi i pana Josefa Krejčího, který je u sboru již téměř neuvěřitelných šedesát let, ukázky činnosti naší i profesionální jednotky z Jičína a mnoho dalšího. Večer končíme taneční zábavou," uzavírá pozvánkou Tomáš Vohánka a pokračuje.

„Na závěr bych rád poděkoval všem bývalým i současným členům za jejich nasazení a práci, kterou nezištně pro sbor vykonali, nebo vykonávají. Zvláště v dnešní hektické době je jejich práce neocenitelná."  Šárka Jebavá

Třtěnická hasičská družstva.

Hasiči si vychovávají následníky

Sbor dobrovolných hasičů pracuje s dětmi od roku 2009. Od té doby se v družstvech vystřídalo třicet dětí různých věkových kategorií. Některé z nich již závodí v řadách dospělých. Nyní je v týmu třináct mladých požárníků. Tvoří tak jedno mladší a jedno starší družstvo žáků.

Nejmladším třtěnickým hasičem je Jan Šmejda. Letos se požárníci vydali na okrskovou soutěž do Ostroměře a na „Tradičně netradiční soutěži v Holovousích". Oba kolektivy budou k vidění také na oslavách 120 let založení sboru dobrovolných hasičů ve Třtěnici, kde předvedou své umění v oblasti požárního sportu.

Slovo starosty: Aktivním hasičům patří velký dík

Sbor dobrovolných hasičů patří v naší obci už od svého založení k nejaktivnějším spolkům. Bylo to tak v minulosti a je tomu tak i v současné době. Především bych vyzdvihl práci současných hasičů při povodních, které naši obec již dvakrát v nedávné minulosti zastihly. Místní dobrovolní hasiči byli vždy ti, kteří jako první pomáhali našim spoluobčanům jak při prvotním zásahu, tak i v následné pomoci při likvidaci následků škod těchto povodní. Jako starosta obce také oceňuji pomoc při pořádání různých kulturních a sportovních akcí, kde místní hasiči pomáhají s organizací tradičně již několik let. My, jako obecní úřad, se snažíme zajistit chod sboru finančními i materiálními prostředky, aby byl sbor i v našich skromných podmínkách maximálně zásahu schopný.

Z pozice starosty obce bych chtěl touto cestou sboru dobrovolných hasičů ve Třtěnici pogratulovat k tomuto významnému výročí a popřát do let příštích co nejméně zásahů a hodně úspěchů v požárním sportu. ⋌Zdeněk Bydžovský, starosta obce

Sbor vznikl přičiněním zastupitelstva

Sbor dobrovolných hasičů ve Třtěnici byl založen v roce 1895 přičiněním obecního zastupitelstva. V začátku čítal 22 členů činných a 4 přispívající. Jejich úkolem byla především likvidace požárů domů, vše s použitím techniky odpovídající tehdejší době, kterou bychom dnes považovali již za primitivní – ruční stříkačka, deset hadic, dvě savice, čtyři žebříky a dva stahovací háky.
V roce 1911 získávali peníze na svou činnost z příspěvků dobrovolníků, které se pohybovaly v rozmezí od jedné do patnácti korun, z výdělků z pořádání plesů a divadelních představení.

Praktická cvičení bývala svolávána trubkou, zpravidla v neděli odpoledne. V rámci okrskového hasičského sjezdu pak místní předvedli svůj um se sekerami. Někteří byli tak dobří, že byli nominováni na sjezdy do Prahy.
V roce 1931 si sbor koupil za 29 500 korun sto padesát metrů hadic a novou motorovou stříkačku. U příležitosti této události se v obci konala slavnost, na níž muži předvedli své dovednosti v práci s hasičkou technikou a ženy uvedly vystoupení se šátečky a košíčky.

Sbor byl velmi aktivní. Na vzdálenější oslavy se členové dopravovali na kolech, vlakem nebo i koňským potahem. Stále vzkvétala divadelní činnost, kterou však stísněné válečné poměry roku 1940 utnuly. Po skončení bojů, v roce 1946, bylo rozhodnuto o výstavbě nové hasičské zbrojnice. O dva roky později třtěničtí uspořádali 1. sjezd okresní jednoty, na němž v nových uniformách přivítali na dva tisíce hasičů ze 155 sborů. Další rok se nesl ve znamení rozpočtu na novou zbrojnici (dokončena v roce 1957) a nákupu nového automobilu za 87 tisíc korun.

Znovu se rozběhlo pořádání kulturních akcí. V létě 1974 se na přírodním parketu s jednoduchým pódiem uskutečnila pouťová taneční zábava. O rok později došlo k rozhodnutí vybudovat přírodní kryté jeviště a taneční parket, díky němuž je dnes Třtěnice známá široko daleko. Za dobu jeho existence se na něm vystřídala taková jména, jako například kapela Olympic, Moravanka, Premier, Petra Černocká, Helena Vondráčková, Bob Frídl, Strýček Jedlička a Tena. V areálu postupně vznikl také srubový stánek s občerstvením, sociální zařízení a zastřešení. Ve stejném roce jako zmiňovaný areál vznikl také oddíl Mladého požárníka, který je činný i dnes.    Texty zpracovala Šárka Jebavá