České hasičstvo - toť čeští samaritáni, kteří v čelo své akce dali si heslo: "Bližnímu k pomoci - cizím ku ochraně - a jest jisto, že Sbor dobrovolných hasičů koná dílo záslužné a úctyhodné". Pomoc dobrovolná, sebeobětování a ochrana nejlepší stránky čistého lidství, pochopení nejkrásnějšího směru života a odměnou jest ku vnitřní uspokojení, že vykonal jsem skutek dobrý, který nečeká na veřejnou pochvalu, ale blaží mé nitro, které jest mým nejlepším soudcem.

A není divu, že přes honbu za slávou a veřejností organizují se dobrovolně čeští lidé, dobrovolní hasiči, aby v případě potřeby zakročili a zachraňovali, když přijde pohroma, neštěstí - tu teprve vidíme pravý účel Sboru dobrovolných hasičů. Síť organisací naších hasičů jest hustá a jest jen velmi málo obcí, kam by myšlenka hasičská nezapadla a nenašla těch, kdož dovedou odpoutati se od světské slávy a dovedou pro bližního pracovati. I v Třebověticích našla se vhodná půda pro zřízení Sboru dobrovolných hasičů.

Občané dávno pociťovali potřeby ochrany svých životů, majetku, potřeby pomoci apod. Vzpomeneme na rok 1909 - povodeň - každému vyvstane ukázka hrůzy, která tehdy naší obec postihla. A tehdy ukázala se v pravém světle činnost samaritánů - dobrovolných hasičů, kteří zachraňovali, pomáhali a konali dílo nadlidské. Proto došlo k založení Sboru dobrovolných hasičů a jest jen vítati tuto myšlenku v dnešní době, kdy celý svět stojí v nepřátelském postavení, že dochází v naší obci k úplnému poznání lidství a tím k novému spolku, který nechce býti spolkem pro osoby - ale pro věc. a to je velmi důležité.

Myšlenka uvedena byla ve skutek dne 17. března 1938. Starosta obce br. Jan Ulík svolal jménem občanstva schůzi, na kterou pozvání byli zástupci Okresní jednoty Hořicka číslo 49 br. Šťovíček a br. Brett, aby účastní byli zakládající schůzi našeho sboru. Starosta br. Ulík uvítal přítomné a vysvětlil význam a účel této schůzky a požádal, zda všichni souhlasí, aby Sbor dobrovolných hasičů v Třebověticích byl založen. Když všichni přítomní projevili souhlas, bylo přikročeno k volbám činovníků, kteří se měli ujati zdárné práce pro nový sbor.

Byli zvoleni aklamací:
Starosta sboru: br. František Kleček, rolník, č.p. 34
Náčelníkem sboru: br. Václav Petřík, rolník, č.p. 10
Náměstkem velitele: br. Josef Strůna, domkář, č.p. 46
Jednatel sboru: br. Karel Trčka, kovodělník, č.p. 96
Správce nářadí: br. Oldřich Erbs, č.p. 80
Pokladníkem: br. František Kulhánek, rolník, č.p. 15
Vzdělávatelem: br. František Procházka, rolník
Členy výboru: Jan Bednář, rolník, Karel Holeček, rolník, Jan Tobolka, rolník a Josef Trčka, domkář.
Členy smírčího soudu: Josef Brzek, domkář, Václav Písecký, domkář, Jan Ulík, domkář.
Náhradníky zvolení: Jan Malý, Josef Trčka
Revisoři účtů: Bedřich Begera, Rudolf Ulík, Bohuslav Růžička.

Nově ustanovený Sbor dobrovolných hasičů v Třebověticích jest členem Okresní jednoty hasičstva hořické č. 49 a Zemské jednoty hasičské v Praze XII.

Sokolové dosahují na okresní mety

Fotbalisté Sokola Cerekvice nad Bystřicí – Třebovětice dosáhli historického úspěchu, když se jim podařilo vyhrát okresní soutěž JAKO 3. třída dospělí. Dosáhli na 19 vítězství, 3 remízy a pouze 4 porážky, skóre 97:35! Muži tak postoupili do okresního přeboru.

O postup se zasloužili: Ladislav Erbs, Zdeněk Minich, Jiří Dědina, Josef Černý, Martin Jonáš, Jaroslav Hořínek, Lukáš Parobok, Pavel Šmída, Patrik Vích, David Rachota, Martin Bělina, Radek Bělina, Jaroslav Tomášek, Robin Orct, Marek Táborský, Lukáš Jenčovský, Ondřej Javůrek, Petr Strnadel, Tomáš Kučera, Petr Valenta, Zdeněk Minich st. a Daniel Masařík.