Vychovala takové velikány jako jsou sochaři Vladimír Preclík, Kurt Gebauer, Quido Kocián, Ladislav Šaloun a další, jejichž některá díla mohli hosté během třídenní výstavy obdivovat.

V areálu školy se prezentovala téměř dvacítka vystavovatelů, jimž se kamenické a sochařské řemeslo vrylo pod kůži. Přijeli například i žáci ze ZŠ Vodičkova Praha, kteří tu před zraky diváků tesali do kamene stejně jako mladí sochaři z domácí líhně.

Zastoupena tu byla i organizace kamenického a kamenosochařského cechu, Svaz kameníků a kamenosochařů, který se snaží udržet kamenické řemeslo pro zachování jeho dobrých tradic. 

„Každý si u nás najde, co se mu líbí. Společným jmenovatelem akce je kámen, ale také umělecká a technická tvorba. Jsou tu firmy, které prodávají stroje a nástroje, ale i šperky.

Ke zhlédnutí jsou sochařská díla, v galerii oboru užitá malba vystavujeme obrazy, kdo má rád 3 D modelování, tak si projde pracoviště, které souvisí s robotickými technologiemi," provedl nás výstavištěm ředitel školy Josef Moravec. Kdo se přišel jen pobavit, mohl poslouchat dětský hudební soubor nebo sledovat vystoupení uměleckého ansámblu Artróza.

AUKCE TEČKOU

Desátý ročník výstavy kamene, kamenických výrobků, strojů, nářadí a technologií Kámen Hořice byl zakončen aukcí sochařských prací.


„Co se týče technických oborů, jsme jedinou školou v republice, která je vyučuje a jsme rozhodně partnerem pro kohokoli. Málokdo ví, že u nás studují i mladí lidé ze zahraničí. Myslím si, že tato exkluzivita by nám mohla zůstat," míní ředitel školy Josef Moravec.