Na příjemné piknikové hodování si zájemci připravili dobroty z faitradových a lokálních surovin, čímž vyjádřili svůj zájem o pěstitele v zemích Afriky, Asie a Latinské Ameriky. „Ti za svoje kakao, kávu nebo banány dostávají velmi málo zaplaceno a jejich rodiny nemohou žít důstojný život. Na to reaguje systém fair trade, který garantuje dostatečné výkupní ceny a sociální příplatky,“ vysvětluje organizátorka Monika Crhová. Slunečné počasí a příznivé klima zámecké zeleně vybízelo ke vstřícným hovorům či sdílení receptů a kulinářských zkušeností.

„Zájem o Férovou snídani rok od roku roste. V roce 2011, kdy se piknik konal poprvé, se zapojilo 41 měst, loni už snídalo přes 7800 lidí na 164 místech republiky. Máme radost, že odpovědnou spotřebou žije stále více lidí,“ uvedla Gabriela Štěpánková z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje.