Do šestého ročníku celostátní soutěže v informatice s názvem IT-SLOT se přihlásila také škola z Jičínska – Masarykova základní škola Stará Paka, a rovněž ze sousedního Semilska ZŠ Turnov. Své znalosti z informačních technologií a logické uvažování poměří žáci v prvním kole 24. a 25. listopadu, které proběhne formou online testu. Nejlepších 45 žáků z celé ČR se utká o prvenství 16. prosince v Soukromé střední škole výpočetní techniky v Praze (SSŠVT), která soutěž pořádá.

Cílem soutěže IT-SLOT je především prohloubit zájem žáků 8. a 9. tříd o informační technologie a zajímavou formou podporovat jejich logické uvažování.

„První část úloh je zaměřená na oblast základních vědomostí o IT, tedy internetu, hardwaru, softwaru, operačních systémech či programování. Druhá část je věnována matematickému a logickému myšlení," upřesňuje ředitel SSŠVT Martin Vodička.
Zaregistrovat své žáky mohou školy prostřednictvím webových stránek soutěže až do 23. listopadu. První kolo absolvují všichni žáci ve svých školách. „Posuzuje se jak počet získaných bodů, tak čas, za který žák test vyplní," vysvětluje Vodička s tím, že žáci nesmí používat internet; k dispozici mají pouze kalkulačku, papír a tužku.

Nejlepších 45 účastníků se utká ve finále 16. prosince přímo v SSŠVT na pražském Proseku. Tři nejlépe umístěné školy získají od společnosti Dell monitor, projektor nebo tablet. Pro žáky pak připravila SSŠVT ceny v podobě tabletů, sluchátek, PowerBank či flashdisků. Vloni se soutěže účastnilo 2820 žáků z celkem 118 základních škol z celé ČR. Letos je přihlášeno zatím 2 242 žáků ze 137 škol. „Potřebné znalosti k účasti by měli žáci získat během studia. Takže pokud děti rády soutěží a baví je IT, neměly by váhat požádat svého vyučujícího, aby je do IT-SLOT přihlásil," uzavírá Vodička.    (tz)