Pro vegetariánku Annu bývá společný oběd s kolegy z kanceláře komplikovaný. V denních nabídkách většiny restaurací se bezmasá jídla vyskytují sporadicky. "Smažený sýr bývá jediná možnost, občas to hospody obmění a nabídnou třeba smažené žampiony. Nemusím to každý den, ale občas si smažák dám ráda. Pochutnala jsem si třeba v jičínské Veselce," doporučuje Anna návštěvu tradiční hospody v Jičíně na Novém Městě.

Při prozkoumání obědových menu na webu Meníčka.cz si lze všimnout, že smažený sýr v různých obměnách do svých poledních nabídek zařazuje velká část restaurací včetně těch, které na stálém jídelním lístku smažák nemají.

Příkladem je třeba mexická restaurace Casa de Piedra v Jičíně. V pravidelné anketě Jičínská gastromapa se podnik každoročně umisťuje na příčkách vítězů, čas od času si zde mohou obědoví strávníci dopřát i typickou českou kuchyni. Zdejší smažák si našel cestu i na Smažákomapu. Za 165 korun ho tady zákazník dstane i s domácí tatarkou a porcí hranolek.

Cena od 150 do 170 korun je pro smažený sýr s přílohou v restauracích obvyklá. Lze si ho ale dát i laciněji. Například v Restauraci Lucie v Jičíně si právě smažený sýr s přílohou zvolili v obědové nabídce jako tahouna a nabízejí ho za 99 korun. Smažák zde nazývají jako "náš" a obalují si ho sami, bez použití polotovarů. Podle majitele restaurace Petra Čeřovského to funguje jako lákadlo i pro větší skupiny strávníků, kteří si po příchodu mohou v menu vybrat z dalších jídel.

I mezi smaženými sýry v jednotlivých restauracích je rozdíl. Někde nabízejí předpřipravenou klasiku, někde místo tradičního eidamu volí tučnější goudu, jinde zase sázejí na domácí hranolky a kvalitní tatarku podle vlastní receptury. Přispěvatelé do Smažákomapy, kterou založily autorky instagramového profilu Život ve strouhance a milovnice smažáku Anna Lucie Helešic a Terezie Kučerová, hodnotí jídlo podle několika kritérií - jestli je smažený sýr s hranolkami a tatarkou domácí, chutný a trojobal křupavý, jestli se táhne i jestli se na talíři objeví i zeleninová příloha nebo salátek.

Podle kuchaře Pavla, který vaří v nejmenované hospodě na Jičínsku, patří smažák k nejčastěji objednávaným jídlům nejen v polední nabídce. "Někdy vás to až štve, vaříte se s gulášem nebo máte připravené plněné knedlíky podle receptu vaší babičky, ale lidi si stejně na menu raději vyberou smažák. I ten se ale dá připravit podomácku tak, aby byl výborný, takže to beru, jak to je," přiznává vyučený kuchař.

I podle ohlasů čtenářů Deníku je smažený sýr stále populární. Kromě Veselky doporučili v anketě také jičínskou jídelnu Trefa v hotelu Paříž na Žižkově náměstí nebo restauraci Pergola v Třebnouševsi. A kam na smažák chodíte vy?

Smažákomapu najdete ZDE.

Kolik stojí obědový smažák s přílohou na Jičínsku?

V přehledu najdete ceny smažených sýrů s přílohou v obědovém menu vybraných restaurací na Jičínsku. Výběr podniků se odvíjí od toho, zda ve sledovaném období v první polovině března zařadily smažák do své denní nabídky.

Villa Libosad, Sedličky

smažený sýr gouda s hranolkami a domácí tatarkou 165,-

Restaurace Lucie, Jičín

náš smažený sýr, hranolky, tatarka 99,-

Goodies Fresh Bistro, Jičín

smažený sýr a pažitkové brambory, domácí tatarka 155,- (+polévka)

Hotel Pošta, Sobotka

smažený sýr gouda, vařený brambor, tatarka 169,-

Pivnice u Šuků, Jičín

smažený sýr s tatarkou a kroketami 159,-

Staré Časy, Hořice

smažený sýr s vařeným bramborem a tatarkou 169,-

Casa de Piedra, Jičín

smažený sýr, hranolky, tatarka 165,-

Restaurace U Sehnalů, Lázně Bělohrad

smažený sýr, vařený brambor, tatarka 169,-

Pizzerie Rieger, Jičín

smažený sýr gouda, hranolky, tatarka 155,- (+polévka)