Perlička
Zdejší studentka, třináctiletá Eva Matějovská, mnohokrát vyhrála Novopackého slavíčka. Zabodovala i při Velišském a Hradeckém slavíčkovi. Jejím největším úspěchem je vítězství v rozhlasové soutěži Česko zpívá. Nyní dlouhodobě spolupracuje s Milanem Hermanem, má svůj videoklip a připravuje vydání CD i řadu koncertů. 

„Je nešťastná doba, nejsou na nic peníze, radostí kolem nás moc není a my každý rok zvažujeme, zda soutěž uskutečnit. I přes krizi se letos přihlásil největší počet účastníků," uvedl v úvodu ředitel zdejší školy Pavel Matějovský.

V soutěži se prezentovalo 18 mateřských, 15 základních a 13 uměleckých škol. Dále pět středních zařízení a byla zde i zástupkyně vysoké školy. Zpěváci přijeli z Broumova, Kostelce nad Orlicí, Hradce Králové, Jablonce nad Jizerou ad. Dorazila i delegace z Polska. Podmínkou soutěže bylo prezentovat jednu lidovou a umělou píseň v libovolném jazyce, a to s doprovodem i samostatně. Všichni účastníci si za své výkony odvezli diplomy od Šárky Horákové, perníčky a vítězové ceny.

Výkony hodnotily odborné poroty. V jedné z nich zasedl i sólista Opery Národního divadla Aleš Hendrych. „Vystupující jsou každý rok skvělí. Všichni by měli dostat první cenu. Soutěž by měla určitě pokračovat a neměla by zkrachovat pro nedostatek peněz," domnívá se packý rodák.

Mezi posluchači byla i bývalá profesorka školy Olga Schmalzriedová, která přicestovala z Belgie.

Soutěžící se prezentovali v učebnách podle věkových kategorií. Kdo nezpíval, mohl se občerstvit v bufetu, tvořit ve výtvarných dílnách, nachystány byly i hry pro děti, loutkové divadlo, zábavná výuka angličtiny ad.

Lucie Svědirohová (13 let) přijela do Nové Paky z Dolní Brusnice. Ke zpěvu ji přivedli rodiče a zpívá proto, že je to prý hezké. Z úpické základní umělecké školy dorazily korepetorka Eva Slaninová, učitelka Iveta Suchánková a dvě žačky. Vyučující chválí úroveň soutěže a bezvadnou organizaci. Sama zde získala Novopackého slavíčka.

Ti nejlepší se sejdou v Nové Pace 17. dubna, kdy se tu uskuteční slavnostní koncert.

V novopackém gymnáziu se uskutečnil 18. ročník pěvecké soutěže Novopacký Slavíček.Z očí do očíProtože se už delší dobu hovoří o tom, že soutěž skončí, zeptali jsme se na její osud ředitele školy Pavla Matějovského. 
 
„Že to bude poslední ročník říkám už pět let zpátky, letos jsme měli opravdu problém s financováním. Nemohli jsem čerpat peníze z grantu, nakonec nám pomohl kraj a město Nová Paka. Je to ale provizorní řešení. Zaskočil nás i počet soutěžících. Museli jsme vyklidit celou školu a studenty poslat do kina, na sportovní aktivity a vymyslet jim náhradní program. Pokud Slavíček bude, musíme přijmout opatření jako je omezení počtu účastníků. Organizace je opravdu vysilující."
Pane řediteli, jaký je váš vztah k hudbě? „Mám za sebou dva cykly hry na klarinet, hrál jsem v dechovém mládežnickém orchestru i na kytaru. Kvalit manželky a svých dcer nedosahuji a doma jsem tlumen. Nesmím si hrát ani zpívat, jen když jsem sám. Jsem odkojen hudbou osmdesátých a devadesátých let, mám rád i tvrdší muziku."

Anketa: Co vás přivedlo ke zpívání a která píseň je vaše oblíbená?

Michaela HrdinováMichaela Hrdinová, 15 let

Jaroměř

Ze začátku mě motivovali rodiče a nyní má kamarádka Eliška, s kterou chodím do třídy. Nemám oblíbenou skladbu, všechny písničky jsou krásné, zpěv je uklidňující.




Eliška KratinováEliška Kratinová, 15 let

Velká Jesenice

Ke zpěvu mě přivedli rodiče, když mě přihlásili do zušky. Zpěvem žiju a asi není den, kdybych si nezanotovala. Oblíbený žánr nemám žádný, zpívám v pohodě všechno.