„Rozhodně případ nebereme na lehkou váhu, jen se to celé zřejmě seběhlo jinak, než bylo všude prezentováno,“ uvedla pro Deník ředitelka bělohradské základky Miroslava Brychtová.

Na případ šikany, při které měly děti provokovat ukrajinské spolužáky hlasitým pouštěním ruské hymny a narážkami na ruskou agresi na Ukrajině, upozornil na Twitteru tetínský starosta Matěj Hlavatý. Ke zveřejnění kauzy došlo na začátku podzimních prázdnin, takže vedení školy muselo s vyšetřováním případu počkat, až se do školy vrátí děti.

O kauze jsme psali zde:

ZŠ K. V. Raise, Lázně Bělohrad
Šikana ukrajinských dětí? O jiných případech úřady nevědí, integrace se prý daří

„Nechtěla jsem vůbec nic zveřejňovat, dokud se nespojím se zákonným zástupcem toho dítěte. Já sama jsem se o té kauze dozvěděla od někoho třetího. Navíc byly prázdniny, od začátku bylo jasné, že to budu zjišťovat dnes. A teprve dnes se také všechno řešilo se zákonným zástupcem a s holčičkami,“ vysvětlila Brychtová.

Hned na pondělí si tak pozvala matku i holčičky, kterých se chování spolužáků dotklo. Podle ředitelky ale jejich výpovědi ukázaly, že se celá záležitost měla odehrát trochu jinak. Kauza s ruskou hymnou je už z května nebo června a došlo k ní na školním dvoře. Dle výpovědi dívky nebylo chování skupinky starších dětí mířeno cíleně na ni, ale situace jí byla nepříjemná.

Náročné měsíce

Uplynulé měsíce byly podle Brychtové pro děti z Ukrajiny obecně hodně náročné, i vzhledem k nenávistným tendencím, které se poslední dobou projevují napříč společností. Přestože podle ředitelky údajné provokace nebyly cílené, je pochopitelné, že si je dítě vztáhlo na sebe.

Chování ostatních žáků vůči menšinám škola podle ředitelky nezlehčuje. Případ za účasti ředitelky a zákonných zástupců dětí vyšetřovali pedagogové a přistupovali k němu stejně, jako přistupují ke každé ohlášené stížnosti. Už v uplynulých měsících si navíc v souladu s metodickými postupy na integraci Ukrajinců do vyučování povídali učitelé s dětmi i rodiči o tom, jak nové spolužáky přijmout. „Máme tu různá etnika a různé národnosti a chceme být školou otevřenou, aby se tady líbilo všem dětem a chodily sem rády,“ dodala Brychtová. Mimo jiné škola před prázdninami uspořádala projektové dny, jejichž součástí byla výroba pirohů s rodilým Ukrajincem.

Rekonstrukce silnice v Radimi se chýlí ke konci.
Na silnicích se letos nezahálí. V Radimi kamiony neprojedou, v Pace řeší bláto

Přestože vyšetřování kauzy situaci ve škole trochu uklidnilo, plánuje vedení další kroky, jak předejít tomu, aby v budoucnu k šikaně dětí nedocházelo. Mělo by se zintenzivnit konání třídnických hodin zaměřených na etnicitu, jinakost a prevenci xenofobie. V dohledné době se také ředitelka znovu sejde s ukrajinskými rodiči a o celé situaci si s nimi promluví.

Podle Brychtové je škoda, že škola nedostala prostor případ vyšetřit předtím, než bude medializován. Dosud žádné případy šikany ukrajinských dětí nezaznamenali. O jiných případech v regionu nevědí ani úřady. „Nemohu samozřejmě mluvit za všechny školy v okrese, ale minimálně v Jičíně a okolí se podle mých informací žádný incident nestal,“ řekl vedoucí jičínského odboru školství Miroslav Kazda.