Radní kraje odsouhlasili optimalizaci středních škol a učilišť a čtvrtého prosince bude o osudu jednadvaceti školských zařízení rozhodovat zastupitelstvo.

Návrh mimo jiné počítá se spojením novopacké Integrované školy v Kumburské ulici se Střední odbornou školou a Středním odborným učilištěm ve Vrchlabí. Vzniknout tak má od 1. července 2018 nový subjekt – Střední škola strojírenská a elektrotechnická. Novopacká škola se ale obává, že sloučení zničí její pověst i snahu učitelů a zaměstnanců o její dobré jméno. Na stránkách školy se po zveřejnění informace o optimalizaci škol objevil článek, v němž se zaměstnanci školy podivují nad tím, proč se tuto informaci dozvídají z médií a nebyli o úmyslu předem informováni. Proč škola, o jejíž studenty mají zájem firmy v okolí, má mít takové problémy? „O chystané změně jsem se dozvěděl z novin, dnes se k tomu nechci vyjadřovat, situace se mění každou hodinou,“ reagoval ředitel packé školy Zbyněk Hruška, který čeká na verdikt zastupitelů.

Zbyněk Hruška: Situace se mění každou hodinou

Pedagog Radomír Mikyska se zajímá, zda se za školu postaví packá radnice a bude za ní bojovat tak, jako se postavili a staví jiní přední představitelé měst, kde mají školy stejný problém.

„Pokud vím, sloučením škol má vzniknout nový subjekt. Vnímám to jako šanci posílit obory a zastavit negativní vývoj v propadu žáků. Škola má mít sídlo v Nové Pace,“ konstatuje novopacký starosta Josef Cogan. Upozorňuje na fakt, že novopacká škola poklesla za deset let v počtu žáků ze 420 asi na dvě stě, vrchlabská zaznamenala také útlum.

Integrovaná střední škola v Nové Pace připravuje děvčata a chlapce v elektrotechnických a strojírenských oborech. Současným zřizovatelem je Královéhradecký kraj. Pro žáky ze vzdálenějších míst zajišťuje ubytování a celodenní stravování v domově mládeže, který je v blízkosti správní budovy. Výuka probíhá ve třech objektech. V hlavním objektu v Kumburské 846 jsou učebny pro výuku teoretických předmětů, školní jídelna a slouží i jako správní budova. V objektu v Kumburské ulici 1136 bylo v lednu 2013 otevřeno Centrum odborného vzdělávání, které zajišťuje praktickou výuka studijních a učebních oborů a jsou zde také odborné učebny, laboratoře a specializovaná pracoviště. Za budovou v areálu školy se nachází objekt nástrojárny.

Studijní a učební obory
- elektrotechnika
- mechanik elektrotechnik
- elektrikář
- nástrojař
- obráběč kovů
- nástavbové studium
- provozní elektrotechnika a a provozní technika