Mimořádným aktivitám tu na sjezdovkách nefandí, a tak jsme vám přinesli alespoň přehled míst, kam můžete vyrazit na lyže a určitě ušetřit svůj čas, náklady na cestování i na lyžařský vlek.

Příroda nenadělila všem stejně, a proto se i podmínky k lyžování značně liší.

Například lyžařský areál Karas v mlázovickém Mezihoří si zatím radostí „pískat" nemůže.
„Zatím máme málo sněhu, takže vlek není v provozu a nelyžuje se, informace budeme aktualizovat na našich stránkách," sděluje předseda spolku Pavel Draštík.

Podobně rozmrzelé pocity mají jistě i na Pecce, kde si zatím případní návštěvníci své lyže rovněž neprovětrají. Důvodem je, jak jsme zjistili od tamního provozovatele, také malé sněhové pokrytí.

Sjezdovka ve Staré Pace se sněhem problém nemá, napadlo tam přibližně 15 cm „prašanu".

Čekají na kolaudaci
Poježdění však zatím není možné z jiného důvodu. „S koncem roku jsme dostavěli nový vlek Tatrapoma s 33 vlečnými závěsy (talířky). Kapacita bude 380 osob za hodinu, doba jízdy přibližně 2,5 minuty. Vlek ještě neprošel potřebnými revizemi a kolaudačním řízením, tak je zatím mimo provoz," vysvětluje předseda staropackého oddílu lyžování Václav Šeps.

Až bude staropacká sjezdovka čtyři sta metrů dlouhá, která je zasněžována přírodně bez umělého sněhu, připravena, tak nabídne příjemné a nenáročné ježdění. Vhodná je i pro výuku malých dětí.

Ptáte se asi, kde se tedy vlastně lyžuje? Pozitivní zprávy přináší Bohumil Šmika, ředitel ski areálu Máchovka v sousední Nové Pace.

Rekordní návštěvnost
„Naše sjezdovka je ve vynikajícím stavu. Máme patnáct centimetrů přírodního a čtyřicet až osmdesát centimetrů technického sněhu. Vlek a všechna dopravní zařízení jsou v provozu. Návštěvnost je rekordní," pochvaluje si.

Provozní doba v pracovních dnech je od 14 do 20 hodin. O víkendu se končí ve stejný čas, ale začátek je již v 8.30 hodin.
Funguje zde také výuka lyžování, a to v pondělí a ve čtvrtek od 16 do 18 hodin.

Říká se „konec dobrý, všechno dobré". V tomto článku to ovšem neplatí. Proč?
Na Táboře u Lomnice nad Popelkou se zatím také nelyžuje. „Napadlo nám pouze osm centimetrů sněhu, sjezdovka není upravená a vlek není v provozu," říká smutně Stanislav Dlouhý z LSK Lomnice nad Popelkou.⋌Martin Vávra

Ceny:
Pecka
Na internetových stránkách www.lyzovani-pecka.cz je uveden ceník na tuto sezónu, ale počítá se s jeho drobnými úpravami: celodenní (9 – 17) – dospělí 150, děti do 15 let 90 Kč, dopolední (9 – 12) 80 a 50 Kč, odpolední (13 – 17) 90 a 60 Kč, večerní (18 – 21) 70 a 40 Kč.
Mezihoří
Ceník jízdného: Celodenní jízdenka bez večerního lyžování130 Kč, dopolední (9 – 12.30) 80 Kč, odpolední (12.30 – 16.00) 80 Kč, pozdně odpolední (15 – 17) 50 Kč, pozdní odpoledne + noční (15 – 20) 100 Kč, noční lyžování (17 – 20) 80 Kč, jednotlivá jízda 10 Kč.
Sjezdovka Tábor
Permanentka na 10 jízd je za 50 Kč nebo hodinový pronájem činí 450 Kč.