Město bude mít výhledově vyřešenu otázku ubytování seniorů a lidí, trpících Alzheimerovou nemocí. Nové, moderní zázemí, má vyrůst v lokalitě bývalých kasáren v lipách.

Jičínská radnice už má kupce pro zbývající dvě budovy v bývalém vojenském areálu poblíž lipové aleje. Za více jak 11 milionů korun je chce odkoupit Senior holding s.r.o. z Prahy.

Firma hodlá oba objekty propojit krčkem a zřídit v nich moderní domovy pro seniory. Zachovat ovšem musí vnější fasádu a ráz střech domů. Jičín tak zabije dvě mouchy jednou ranou – zůstane mu připomínka kasáren, zároveň se rozšíří nabídka služeb pro starší občany. Záměr prodeje budov budou 13. prosince projednávat zastupitelé.

CHÁTRAJÍCÍ BUDOVY MAJÍ UPLATNĚNÍ

„Jsem velmi rád, že prostřednictvím projektu naplňujeme komunitní plán a řešíme jeden z nejpalčivějších problémů, a to je nedostatek kapacit pro čtyřiadvacetihodinovou péči o seniory. Jako bonus vidím to, že se podaří nalézt účel pro chátrající budovy v blízkosti centra města,“ uvedl místostarosta Petr Hamáček.

Domov pro seniory bude mít kapacitu 120 lůžek. Původní objekty investor spojí krčkem, do kterého se bude vstupovat od lipové aleje.

V třípodlažním objektu bude v prvním nadzemním podlaží (přízemí) umístěna tak zvaná domácnost pro sídlící seniory se společnou kuchyní, ke které budou přináležet pokoje s vlastní koupelnou a toaletou. Předpokládaná kapacita pro tuto čtyřiadvacetihodinovou péči je 28 lůžek.

V přízemí bude dále administrativní zázemí a společenská místnost, tělocvična pro seniory, kaple, lázně, kadeřnictví a další služby. Určeny budou místním obyvatelům i veřejnosti.

Ve druhém nadzemním podlaží bude k dispozici 40 míst pro pacienty s Alzheimerovou chorobou, ve třetím dalších 54 lůžek pro čtyřiadvacetihodinovou péči, podobně jako v přízemí. V podkrovních prostorách vznikne technické zázemí. S parkováním se počítá ve směru od bývalého kasárenského dvora a podle konceptu má být napojené na budoucí ulici.

ODLEHČOVACÍ SLUŽBA

V neposlední řadě zařízení poskytne i odlehčovací službu, určenou pro rodiny, které trvale poskytují péči seniorovi, ale nechtějí, aby žil ve specializovaném ústavu s čtyřiadvacetihodinovou péčí. O tento typ služby je rostoucí poptávka.

Nové zařízení bude zapadat do územní studie, která do prostoru kasáren zasadila obytnou zónu včetně dopravní obslužnosti.

Většina původních kasárenských budov byla stržena v roce 2012. Dvě zbývající město prodá, třetí půjde k zemi. Jde o nemovitost, která je ve vlastnictví Okresního soudu, jenž ji využívá jako sklad. Město do konce roku poskytne soudu pro tyto účely bývalou kotelnu v ulici Kosmonautů a převezme kasárenskou budovu. „Stavba může být zahájena v roce 2019 až 2020, dokončena má být do třech let,“ kalkuluje starosta města Jan Malý.

Jičín v současnosti eviduje 96 žádostí o umístění v domově pro seniory, požadavek by pokryl nový objekt. Dům pro seniory na Novém Městě v Jičíně poskytuje 61 míst.

BUDOVY bývalých kasáren budou sloužit seniorům. K zadnímu traktu přibude ještě parkoviště.  Zdroj: Vizualizace