Skauti si k povídání o památkách přizvali zasvěcenou osobu – ředitele Národního památkového ústavu v Josefově Jiřího Balského, kterému v průběhu přednášky pomáhala Eva Macková.

Z tematického večera novopackých skautů.Velice nás potěšilo, že si přednášku přišlo poslechnout velké množství návštěvníků ve věkovém rozmezí 10 – 80 let a všechny dokázal ing. Balský svým povídáním zaujmout. Večer byl rozdělen na tři části. V první třetině jsme byli seznámeni za pomoci bohatého fotografického doprovodu s tím, co je památka, památková zóna a kolik jich máme v Královéhradeckém kraji v porovnání s celou Českou republikou.

Druhá třetina byla pojata formou kvízu, kdy byla nejprve promítnuta fotografie detailu objektu v Nové Pace a posluchači tipovali, odkud to je. V této části velice mile překvapovali ti nejmladší a dokázali nám, že si umí všímat. V poslední části se ing. Balský zaměřil na ukázky vhodně i nevhodně rekonstruovaných objektů jak v Nové Pace, tak na Jičínsku.

Po skončení přednášky, která trvala dvě hodiny, padly zvídavé dotazy a poté se posluchači plni dojmů a postřehů rozešli domů.    II. oddíl skautů střediska Sopka v Nová Paka