Následky bude nyní odstraňovat firma, o které rozhodne město v rámci výběrového řízení.

Záchranné práce mají být zahájeny v březnu, i když část z nich už proběhla v loňském roce, kdy byla odstraněna betonová zátěž z půdních prostor, čímž se objektu značně ulehčilo. Betonem bylo zalito trámoví přibližně v šedesátých letech minulého století.
„Je přesně vidět, jak dřevo pod betonem trpělo, kondenzovala se vlhkost a hnilo," ukazuje nám poškozené trámy místostarosta Jiří Kazda.

Pod nadměrnou tíhou se prohnul strop a po stavebním průzkumu byly zjištěny další vážné závady. „Statik nás ujistil, že když nepřijde velký vítr a sníh, tak nám dům přes zimu snad nespadne," žertuje starostka Dana Kracíková.

Varovným signálem byla i houpající se podlaha v obřadní síni, opadávání omítky, další důvod, proč povolat statiky.
„Verdikt byl takový, že musíme na půdě opravit trámy, dále dřevěnou příčku v obřadní místnosti, zpevnit podlahy a stropy ocelovými nosníky. Porušené trámy, napadené dřevomorkou a zčásti shnilé, přijdou částečně vyměnit. Pro nás to bude investice okolo dvou milionů korun, které už máme připraveny v rozpočtu," popisuje nutný zásah a jeho financování starostka. 

Železničtí chtějí navíc požádat o využití asi čtyři sta tisíc korun z Programu regenerace městských památkových zón, na které by měli v letošním roce dosáhnout.

Starostka Dana Kracíková se obává realizace oprav, které budou probíhat za provozu zdejšího úřadu.
„Já svoji kancelář, kterou sdílím s místostarostou, neopustím. Bezprostřední nebezpečí snad nehrozí, při instalaci nosníků ale v kanceláři určitě nebudeme. Úřednice ze sousedních prostor přesuneme do přízemí, takže úřad bude pro občany fungovat, ale ve značně ztížených podmínkách," konstatuje starostka.

Uvádí i možnost přesunu radnice do bytu bývalého školníka v základní škole, který je připraven jako záložní řešení.
Stavební zásah do historického objektu má být hotov na podzim s tím, že v unikátní obřadní síni musí zůstat zachovaná vzácná výmalba stěn a stropu z přelomu 19. a 20. století.