Program festivalu proběhne ve 47 českých městech a také ve slovenských Piešťanech. Plánováno je celkem více než devadesát akcí – procházek vedených architekty, historiky či teoretiky architektury mladé a střední generace. „Program procházek se dotýká řady akutních témat, například bourání staveb bruselského stylu a 70. let, revitalizace českých sídlišť, krajinářské architektury, vztahu vodních toků a města či modro-zelených řešení, která mají šanci zpříjemnit městské klima", říká zakladatelka Dne architektury Marcela Steinbachová.

Také v Jičíně se akce dotkne hned několika zajímavých témat.
„V sobotu 3. října se bude od 14 hodin konat komentovaná prohlídka vícefunkčního souboru Tamlovka, nacházejícího se v blízkosti centra města, a to za účasti investora Vladimíra Dubského a architekta stavby Pavla Pršaly. Na otevřenou problematiku současných architektonických realizací v památkově chráněné oblasti dále naváže diskuse, která proběhne od 16 hodin v Konferenčním salónku muzea," říká organizátorka akce Gabriela Petrová.

Kromě zhodnocení jičínské Tamlovky budou účastníci seznámeni s dalšími příklady různých přístupů začleňování nových staveb do stávajícího městského organismu v jiných obdobně velkých městech.

Na neděli 4. října je dále připravena komentovaná procházka po některých realizacích Čeňka Musila, ale i dalších stavbách z období 20. století.
„Nejsou to jen významné stavby z doby Albrechta z Valdštejna, které utváří naše město. Je to také architektura z mnohem mladších období, na kterou bych veřejnost ráda upozornila," dodává G. Petrová.

Program v Jičíně
Komentovaná prohlídka Jičín – Tamlovka – sobota 3. října 2015, od 14 hodin, sraz před Tamlovkou, ulice 17. listopadu.
Diskuse Jičín – Novostavba v historickém centru města – sobota 3. října, od 16 hodin, Konferenční salónek muzea.

Komentovaná procházka Jičín – Baroka už bylo dost – neděle 4. října, od 14 hodin, sraz před Biografem Český ráj, 17. listopadu 47.    (mp)