Sice nepatří k největším, vodní plocha činí pouhých 6 ha, a potok, který ho napájí, nemá ani jméno. Je to ale důležité místo pro život, a to nejen pro ryby a vodní ptáky. Žije tu a rozmnožuje se jedenáct druhů obojživelníků a plazů!

Přírodní památka

Právě proto byla tato lokalita vyhlášena nařízením Rady Královéhradeckého kraje přírodní památkou a zároveň je i evropsky významnou lokalitou. Podle Plánu péče o přírodní památku Hluboký Kovač je dlouhodobým cílem ochrany vhodnou údržbou stávajících biotopů, ve vazbě na využívání rybníka a okolních pozemků, zajistit stabilní populaci kuňky ohnivé a dalších chráněných druhů obojživelníků a plazů.

Kuňka ohnivá je drobná žabka s výrazně zbarveným bříškem a chodidly. Brání se proti predátorům „kuňčím reflexem", ukazuje jim právě tohle výstražné zbarvení, aby ji ze svého jídelníčku vynechali. Rybník Hluboký je domovem pro čolka obecného a čolka velkého, modrého krasavce skokana ostronosého, roztomilou žabku rosničku zelenou i křiklouny skokana skřehotavého a skokana hnědého.

Žabí snůšky

Jako první tu jsou na jaře kulovité snůšky vajíček skokana štíhlého i řetízky vajíček ropuchy obecné. Na pařezech se vyhřívá, ale někdy se i koupe mezi rákosím ještěrka živorodá. Bohatá potravní nabídka se samozřejmě líbí i užovce obojkové.

Teď v lednu tu upoutají novotou zářící tabulky a pruhy na stromech označující přírodní památku.
Rybník je vypuštěný, hned u hráze jsou na jeho dně hromady ořezaných větví, ale i hromádky odpadků všeho druhu.

Současný vlastník rybníka Rybářství Chlumec nad Cidlinou, akciová společnost, se na všechny obyvatele lokality, tedy i na obojživelníky a plazy, dívá vstřícně a s pochopením jejich nezastupitelného místa v přírodě, takže do jara, kdy nastane pro obojživelníky doba kladení vajíček, bude i pro ně jistě vše připraveno.   Marcela Šanderová