Hasiči na Jičínsku odklízeli stromy z vozovek u Sobotky, Podůlší, Prachova, Křešic, Třebnouševsi, Úlibic nebo Pařezské Lhoty. Na Hilmarově náměstí v Kopidlně zajišťovali plechy na štítové zdi obytného domu. „V souvislosti s nepříznivým počasím zasahovali u třinácti událostí," hlásí tisková mluvčí hasičů Martina Žahourková.

V neděli po půlnoci ale záchranáři ve své práci pokračovali, kdy odstraňovali popadané stromy, které zablokovaly silnice mezi Miletínem a Hořicemi na Jičínsku nebo u Vlkova na Novopacku.

„Měli jsme zvýšený počet výjezdů, zasahovali jsme dokonce i ve Slemeně a Dolní Olešnici. Nejčastěji šlo o popadané stromy a větve," hodnotí situaci velitel novopackých profesionálních hasičů Milan Pospíšil.

Kuriózně hasiči „zachraňovali" i budovu Obvodního oddělení Policie ČR v Nové Pace, kde vítr „odfoukl" fasádu a hrozil její pád na přilehlé budovy a ulici U Stadionu. Hasiči museli přistavět plošinu a omítku oklofat.

Podrobnosti nám sdělil velitel oddělení Josef Kordík.
„Omítka začala opadávat v sobotu večer, proto jsme ulici uzavřeli. V sobotu jsme povolali jednu z místních firem, aby fasádu odstranila. To však nepomohlo, a tak jsme museli oslovit hasiče s plošinou. Vzhledem k povětrnostním podmínkám a možnému pádu dalších segmentů je ulice U Stadionu neprůjezdná."

Stav budovy přijeli včera zhodnotit hasiči z krajského centra, ti rozhodnou o dalším postupu.
Chodci mohou projít úsekem na vlastní nebezpečí, a to podél protilehlé budovy městského úřadu. Jinak parkoviště na Dukelském náměstí je přístupné, stejně jako z druhé strany parkoviště za budovou policie (příjezd z parku).

Rána při mši
„Po cinknutí zvonku vešel kněz s jáhnem a ministrantem a začal sloužit mši svatou. Při pozdvihování se dvakrát ozvalo hrozivé, dunivé zaburácení. Nikdo v té chvíli netušil, že nárazem vichřice spadlo vysoké lešení z odkryté kopule věže," popisuje sobotní zážitky Květa Turková. Řeč je o jičínském kostelu sv. Ignáce.

Provizorní dřevěný poklop, který byl na jeho věž instalován kvůli rekonstrukci, nevydržel nápor vichru a spadl na náměstíčko. Poškodil přitom čtyři vozy, naštěstí ale nezpůsobil žádné zranění.

Co se týče škod, jeden z majitelů auta nahlásil 150 tisíc korun, další 15 tisíc. Zbylí dva dosud nárok na odškodné nevznesli. Nové provizorní zastřešení přijde na částku v řádech desítek tisíc. Nicméně náklady s nejvyšší pravděpodobností nezaplatí město. „Je to věc firmy. Předpokládám také, že je pojištěna," uvedl místostarosta Petr Hamáček.

Nabízí se otázka, zda provizorní střecha byla dostatečně zajištěna. Jičínský starosta Jan Malý se firmy zastal. „Nikdo v České republice nebyl připraven na tak silný vítr. V médiích byly zprávy o škodách napříč celou republikou. Ten vichr často vyvracel stromy a ničil," řekl.

Rada nicméně zpytuje svědomí, že i v době rekonstrukce je pod věží kostela povoleno parkování. Zamýšlí se, zda nebude žádoucí jej zakázat. Vyjádřil se tak tajemník městského úřadu Peter Bareš.

Tma se rozmáhala
V sobotu večer se některé obce regionu ponořily do tmy. Nebylo to nic výjimečného, kvůli povětrnostním podmínkám energetici v celé České republice zažili neklidný víkend. „Konkrétně na Jičínsku jsme evidovali dvě poruchy na vedení vysokého napětí a desítky poruch na vedení nízkém. K postiženým oblastem patřily například obce Valdice, Železnice a menší část Jičína. Obě poruchy trvaly od noci z 10. na 11. ledna do nedělních 13.52, kdy byla dodávka energie obnovena," řekla mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Havárie zavinily padající větve, v některých případech vichr shodil vodiče. „K nejpostiženějším oblastem východních Čech patřilo podhůří Krkonoš, tedy Vrchlabsko, Českotřebovsko, Svitavsko a Hradecko.V terénu byla naše těžká technika, posílili jsme pracovníky poruchových čet i pracovníky na dispečinku, s odstraňováním závad nám pomáhali i pracovníci externích firem," dodala.