Na objektu se ale podepsal zub času, a tak zastupitelé v loňském roce vypracovali společně s architektem, jehož specializací jsou právě roubené chalupy, projekt na záchranu. Nyní se obci podařilo na rekonstrukci získat peníze z Královéhradeckého kraje z Programu obnovy venkova, a to ve výši téměř dvě stě osmdesát tisíc. Rozpočet na celou akci je necelých šest set tisíc.

Základní kámen roubenky, jež byla v letech 1875 až 1962 využívána jako škola, byl položen v roce 1820. Od té doby několikrát vyhořela a pravděpodobně byla i mnohokrát opravována. Velkým unikátem je interiér chalupy, kde se v prvním patře podařilo zachovat kabinet, učební pomůcky, staré historické mapy a další předměty.

„Patro je zachováno tak, jak tomu bylo dříve. Bohužel se ale nachází ve velmi špatném stavu a není přístupné. Chtěli bychom, pokud to bude možné, předměty zrestaurovat a otevřít případně i muzeum. To je ale hudba budoucnosti, není to součástí projektu, na který jsme získali dotaci. Teď nás čeká oprava podlahy, zateplení stropu a také ošetření dřevěných konstrukcí budovy, tedy roubení a krovů. Zásah si rovněž vyžádají vnější křídla oken hlavních místností," seznamuje s plány starostka Hana Vítová a ujišťuje místní, že práce na roubence budou citlivé a vedeny tak, aby nedošlo k poškození původních prvků. Vítová doufá, že se lidé budou o objekt zajímat a najdou se i tací, kteří pomohou s restaurováním starých předmětů.