Terénní pracovník není odborníkem na trestní právo, proto je důležité, aby klientům dokázal pomoc takových specialistů zprostředkovat. Na Jičínsku se velice dobrou spolupráci podařilo navázat s Probační a mediační službou České Republiky.

Pro většinu klientů občanského sdružení Romodrom má mediace jednu nenahraditelnou výhodu – z odcizené soudní mašinérie se stává osobní příběh, který může pachatel s pomocí probačního úředníka začít nahlížet i z pohledu dalších zúčastněných. Má možnost projevit svoje obavy i svoji ochotu napravit chyby. Pokud se podaří a klient spolupráci s Probační a mediační službou naváže, je provázen celým trestním řízením a posléze i trestem.

Spolupráce
O tom, jak konkrétní spolupráce může probíhat, jsou následující dva kazuistické příběhy.

Klientka N., starší žena, nezaměstnaná, vdova s dospívajícím synem. Přívod elektrického proudu do domu byl odpojen, ale někdo z rodiny jí zřídil nelegální přípojku. Při náhodném měření se vše zjistilo, dodavatelem proudu byla vyčíslena značná škoda a bylo zahájeno trestní řízení. Klientka se svěřila terénní pracovnici o. s. Romodrom, která ihned po dohodě s klientkou kontaktovala Probační a mediační službu. Klientka dostala možnost alternativního trestu. Nyní udržuje zeleň okolo kostela a školy, svůj dluh postupně splácí.

Klient R., čerstvě zletilý chlapec, se soudním dohledem probačního úředníka. Několikrát se nedostavil na sjednanou schůzku. Měl obavy z důsledků, které z toho mohly plynout. Svěřil se s nimi terénní pracovnici o. s. Romodrom, která mu pomohla novou schůzku sjednat, následně ho na ni i doprovodila. Po rozhovoru s úředníkem Probační a mediační služby se obavy rozplynuly, zbytek trestu rychle uběhl.

Vyřešení
Dnes klient pracuje, bydlí s přítelkyní a těší se z prvního potomka. Jsme rádi, že spolupráci s Probační a mediační službou na Jičínsku funguje! Při každodenní práci v terénu vidíme, jaké dobré výsledky může přinášet.

Zajištění terénní práce na území Královéhradecka je podpořeno z krajského individuálního projektu Podpora sociální integrace obyvatel vyloučených lokalit v Královéhradeckém kraji II. Více o projektu se dozvíte na www.socialniprojekty.cz.
⋌Markéta Horneková, terénní pracovnice o. s. Romodrom

V případě zájmu o více informací nás prosím kontaktujte: Lenka Matoušková, krajská koordinátorka terénní sociální práce Královéhradeckého kraje, tel. 739 630 225, email: lenkamatouskova @romodrom.cz

Adresa sdružení o. s. Romodrom, Akademika Heyrovského 1178/4, 500 03 Hradec Králové ⋌www.romodrom.cz