Udělali jsme průzkum v jičínských restauracích a zjistili, že nekuřácká je zde zřejmě jen jedna a jiné tento zlozvyk zakazují v době oběda. Veřejnost, ač počet kuřáků je vysoký, se k zákazu staví kladně. Některé názory si můžete přečíst i v anketě.
V Mexické restauraci se nekouří během oběda ve dvou místnostech, od dvou hodin se může všude. „ Jsme všemi deseti pro nekuřácký zákon,“ říká její majitel Vladimír Novotný. Dodává, že o klientelu se po schválení protikuřáckých opatření nebojí, lidé si zvyknou a budou chodit dál. Stejný názor má i Barbora Kovaříková z Kavárny 39. Zde se kouří celý den, na zahrádce i ve vnitřních prostorách, což asi není moc vhodné pro mlsající děti. Jeden ze společníků Hotelu Jičín Jan Ent se nového zákona také nebojí, naopak by ho s radostí přivítal, protože předpokládá, že mu tržby stoupnou. Kuřáci do restaurací chodit nepřestanou a naopak se klientela rozroste o rodiny s dětmi. Nyní v hotelu platí od 7 do 14 hodin zákaz kouření, na zahrádku se nevztahuje.

Výjimka

Světlá výjimka je pizzerie u Myší díry. Zde se nebáli průkopnicky kouření úplně zakázat. Vnitřní prostor voní po jídle a ne po tabáku. Na místě jsme se dozvěděli, že sice zarputilí kuřáci přestali chodit, ale plně je nahradili lidé, kteří mají rádi čistý vzduch. „ Jsem ráda, že jsme byli průlomoví a vyplatilo se to, lidé k nám chodí rádi. Doporučovala bych tento krok i ostatním restauracím, nemusí se bát odlivu hostů,“ pochvaluje si a radí majitelka.

Zkušenosti ze zahraničí

V Anglii protikuřácký zákon začal platit už před měsícem. Od našeho kolegy jsme se dozvěděli, že pár dní po jeho schválení se v restauracích nic nezměnilo a kouřilo se dál. Češi jsou také vyhlášeni tím, jak rychle umí objevit skulinu v zákonech, takže není jisté, že cigaretový dým hospody opustí.