„Podle mých předběžných odhadů se náklady mohou vyšplhat až k šedesáti milionům korun, což je pro město naší velikosti velice náročné a bez dotací si určitě neporadíme. Na zanedbané budově druhého stupně nás čeká výměna rozvodů elektřiny, vybudování šaten, výměna podlah, výstavba spojovacího koridoru a na závěr určitě i výměna oken a zateplení. Bude to běh na dlouhou trať.

Letos bychom se chtěli pustit do oprav střechy," plánuje starostka Hana Masáková. Kopidlenská škola přitom patří k těm, které si na nedostatek dětí nemohou stěžovat. Navštěvuje ji kolem 230 žáků a i demografický vývoj nasvědčuje, že jich v budoucnu o moc neubude. Souvisí to i s tím, že se město snaží podporovat novou výstavbu a udržet si mladé rodiny s dětmi. „V současné době vzniká v Kopidlně nová ulice a máme radost, že je prodaná už polovina parcel – zájem mají většinou místní lidi. Je to pro nás i určité potvrzení toho, že se tu dá příjemně žít," říká starostka.

Přestože je rekonstrukce školní budovy jednoznačnou prioritou, musí město myslet i na další nutné akce. Zatímco loňský rok byl ve znamení příprav projektové dokumentace, letos by už mělo dojít na konkrétní práce. Jednou z těch hlavních má být vybudování kanalizace na úseku Pševes – Drahoraz nebo kompletní rekonstrukce ulic Vackova a Hilmarova, která bude rozetapována do dvou let.

V rámci možností se myslí i na památky. V posledních třech letech bylo restaurováno několik pískovcových soch u kostela, momentálně se dokončuje oprava kamenného křížku ve Pševsi. V blízké budoucnosti by mělo dojít i na ošetření mariánského sousoší ze začátku osmnáctého století u hlavní silnice na náměstí.