Obec se v loňském roce rozhodla zajistit zateplení, výměnu výplní otvorů a topné soustavy u mateřinky a prvního stupně ZŠ. Uspořádala tři výběrová řízení, z nichž vzešly tři firmy na jednotlivé části rekonstrukce. Jedná se o společnosti Uniwin – David Türke, Enbra a Jiří Budka – Budkastav. První dvě firmy dokončily vše v termínu, se třetí nastaly problémy.

„Kéž by to už bylo," povzdechl si starosta. „Neustále posouvají termín. Tím posledním je následující pondělí. Už tam jsou jenom nedodělky, takže doufám a předpokládám, že už je to definitivní."

Výběrová řízení obec vyhodnotila podle nabídkových cen. Jednalo se o jediné kritérium pro vítězství. U měst a obcí je to běžné. Sice si mohou dovolit nevybrat nejlevnějšího uchazeče o zakázku, ale zákon jim nařizuje uvést dobře podložené odůvodnění. Obecní úřady proto raději podepíší smlouvu s nejlevnější firmou, přestože selský rozum bije na poplach.

„Je to daň za zákony naší země. Jestliže musíte vybrat nejlevnějšího, snadno to může takto dopadnout," řekl ředitel školy Jiří Brzek. „Už od podzimu jsme tušili, že stavba bude mít takový průběh. Viděli jsme náznaky." Rekonstrukce naštěstí neovlivnila chod školy. S výjimkou několika dní na začátku školního roku, což ale bylo součástí plánu.

Celkové náklady se pohybují okolo sedmi milionů korun. Akce je dotována Evropskou unií a státem, což situaci ještě více komplikuje. Obec musela s poskytovateli jednat o prodloužení lhůty čerpání prostředků. Výše příspěvků dosahuje zhruba padesáti procent.

Firmě Budkastav zmeškáním termínu nabíhá smluvní penále. Činí 0,2 procenta z nabídkové ceny za den. Vzhledem k tomu, že od 31. října uplynulo už více než pět měsíců, společnost přijde o vysokou částku. „Požádal jsem právní kancelář, aby mi udělala rešerši o celkové výši penále. Nechtěli bychom poškodit nás ani stavební společnost. Chceme se připravit i pro případ, kdyby věc měla jít k soudu," uvedl starosta Milan Tobolka.

Cerekvická škola zažívá přelomový rok. Rekonstrukce je jenom jedna z jeho událostí. Tím hlavním je, že ředitel Jiří Brzek se po pětadvaceti letech ředitelování chystá odejít do důchodu. Sám žertem říká, že na škole strávil celý život, protože ji navštěvoval jako žák, poté na ni učil a nakonec stanul v jejím čele.