Projekt se měl kompletně uskutečnit loni. Termín ukončení byl 31. říjen, přičemž dělníci měli do poloviny listopadu vyklidit pracoviště. Minuly více než dva měsíce a stavební práce stále nejsou hotovy. Dodavatelské firmě plyne penále ve výši 0, 2 % z nabídkové ceny denně. Vedení obce musí jednat se státem, který společně s Evropskou unií poskytl dotaci, o prodloužení lhůty.

Celkové projektované náklady jsou zhruba 7 milionů korun včetně DPH. Cerekvice nad Bystřicí získala dotaci ve výši 4,63 milionu korun, přičemž 4,37 milionu z této částky poskytla Evropská unie a zbytek Státní fond Životní prostředí. Zbylé peníze musí dodat obec ze svého rozpočtu.

Protože jde o náročný projekt, obec si najala firmu, která byla administrátorem výběrového řízení. Záměr byl rozdělen na tři části: výměna výplní otvorů, obnova vytápění a stavební práce. Jednotlivé fáze obstaraly různé firmy: v daném pořadí Uniwin – David Türke, Enbra, a. s., a Jiří Budka – Budkastav. Zatímco první dvě zakázky byly splněny včas, stavební úpravy se stále nepodařilo završit.

Sám starosta Milan Tobolka přiznává, že odklady jsou nepříjemné. „Radši bych to viděl v termínu hotové a ukončené. Takhle jsme museli u státního fondu žádat o prodloužení termínu dotace. Přitom datum ukončení prací stále nevím, to bych věštil z křišťálové koule. Bohužel nejsme schopni to ovlivnit jinak než smluvními sankcemi vůči dodavateli".

Dodal, že firma může prozatím jenom děkovat tomu, kdo v letošní zimě zajišťoval počasí. Kdyby totiž přišly běžné mrazy, výstavba by nabrala zpoždění až do jara.

Žádná omezení

Ředitel ZŠ a MŠ Cerekvice nad Bystřicí Jiří Brzek je především rád, že se rekonstrukce rozeběhla a směřuje k dokončení. Práce nijak výuku neovlivňují. „Přizpůsobili jsme se a jsme nadšeni, že to obec pro nás udělala. Omezení byla hlavně zkraje, tedy v září, kdy se měnila okna," uvedl. Z bezpečnostních důvodů, aby děti nepřišly do styku se stavbou, muselo vedení školy uzpůsobit trasy. Zatímco před několika měsíci se do základní školy chodilo vstupem pro mateřinku, nyní se situace obrátila.

„Už teď je to znát. Spotřeba plynu klesla na polovinu. Takže je dobře, že se staví, ale hlavně, aby se to už brzo dokončilo," doplnil ředitel.

Stavební firmu Budkastav se i přes opakované telefonické pokusy nepodařilo zkontaktovat. Vysvětlení, proč došlo ke zdržení, proto redakce nezískala. Pokud firma vyjádření dodá, bude otištěno v jednom z dalších čísel Jičínského deníku. Obec se do projektu pustila díky předpokládaným úsporám. Dle výpočtu energetického auditu by měly dosáhnout až 300 tisíc korun ročně. Pozitivní změny už prý obecní rozpočet začíná zaznamenávat. Velký podíl na tom má nové tepelné čerpadlo.