Takzvaný Regentský dům čp. 2 na Valdštejnově náměstí, který je součástí městské památkové rezervace a zároveň kulturní památkou, byl před rekonstrukcí mnoho let v kritickém stavu. Už před dvanácti lety se přitom mluvilo o tom, že by v něm díky vhodné poloze, sklepům a krásnému dvorku mohla vzniknout restaurace, vinárna nebo kavárna. Tehdy ale situaci zkomplikovala ekonomická krize.

V uplynulých letech se městu konečně podařilo sehnat prostředky a zhotovitele pro rekonstrukci střechy a krovů, které byly ve velmi špatném technickém stavu. Letos na podzim sice lešení zmizelo a podle všeho se projekt řítil do finále, náhle ale nastal další mimořádný problém. "Všechno šlo krásně, dokud v polovině října náhle nezemřel jednatel stavební firmy Matex. Po této události nastala velmi nejistá situace," vysvětlil Hamáček.

Praskačka
Dva požáry domů a řada dopravních nehod. Hasiči měli o Štědrém dnu napilno

Práce ustaly nejen v Jičíně

Od října se tak celá firma potýká se závažnými komplikacemi. Stavbu opustili subdodavatelé a soud dosud neurčil někoho, kdo by byl oprávněn za firmu jednat a uzavírat smluvní zakázky. Stejně jako například v Třebechovicích pod Orebem nebo v Chlumci nad Cidlinou tak i v Jičíně postupně zcela ustala stavební činnost. "Snažili jsme se se zhotovitelem jednat, ale nakonec z toho vyplynulo, že firma nebude schopná v termínu rekonstrukci dokončit. Proto jsme v Radě města schválili odstoupení od smlouvy z důvodu prodlení zhotovitele s předáním díla delším než 30 dnů," vysvětlil místostarosta. Jen tak mohlo město zaplatit hotové práce a začít shánět někoho, kdo stavbu dokončí.

Rekonstrukce Regentského domu měla být předána ke kolaudaci už 6. listopadu. Město se nyní pokouší jednat se subdodavateli Matexu, kteří by mohli být na základě samostatných objednávek města stavbu dokončit a doladit tak, aby byl dům čp. 2 připravený k užívání. Rychlé jednání je nyní na místě, město totiž potřebuje dodržet podmínky čerpání dotace z Programu regenerace městských památkových rezervací od ministerstva kultury. Firma Matex na začátku letošního roku vysoutěžila zakázku s nejvýhodnější nabídkou celkové ceny 3,7 milionu korun bez DPH.

Na každé zastávce si příchozí společně zazpívali koledy a popřáli si hezké svátky. Rozvoz slavnostně zakončili v Zámeckém parku.
Ozvěny Štědrého dne: Betlémské světlo po Jičíně rozvezli skauti v kočáře

Sebevražda majitele firmy letos v říjnu postavila do patové situace nejen zaměstnance a manažery, kteří zůstali bez výplat a bez pravomocí k dalším jednáním a uzavírání smluv, ale také zadavatele zakázek, které tak dosud zůstávají stát. Mnohé obce jsou totiž podobně jako Jičín závislé na dotačních programech a potřebují dodržet termíny.