Vleklá krize vyvrcholila poté, co se ředitel pokusil propustit tři učitele za neprokázané požití alkoholu na lyžařském výcviku. Právě tímto údajně neoprávněným činem dal jičínské radě možnost odvolat ho.

Jindřich Tryzna.Ředitel na postu zůstal do 28. února, poté ho měl předat zástupkyni Janě Stuchlíkové a nadále na ústavu setrvávat v pozici řadového učitele s pětihodinovým úvazkem, což se nestalo. Lékařem mu byl totiž vystaven doklad o pracovní neschopnosti, jež trvá dodnes. A nyní navíc plyne dvouměsíční lhůta, kdy Jindřich Tryzna může žalovat Jičín za neoprávněné odvolání.

Trojice výpovědí je stále platná, přestože dotyční učitelé – Jana Vosáhlová, Luboš Jirsa a Martin Beneš – stále mohou pracovat. „Prvního března jsme předali zaměstnavateli dohodu o narovnání pracovního poměru mimosoudní cestou. Podle nás jde o nejlepší řešení," uvedl Luboš Jirsa.

Zástupkyně zaměstnavatele Jana Stuchlíková ale na nabídku nepřistoupila. Učinila tak na doporučení města. Trojice proto školu kvůli výpovědím žaluje, což je řešení, které je jičínskou radou preferováno. Předpokládá se, že soud výpovědi uzná za neplatné.

„Právní oddělení města se nedomnívá, že by ukončení sporu mimosoudním způsobem bylo vhodné. Pokud se Jindřich Tryzna pokusí žalovat město, dohoda by byla snadno napadnutelná. Jedinou institucí, která může pravomocně rozhodnout, je soud," oznámil místostarosta Petr Hamáček.