Název kombucha pochází z Japonska, kde se k výrobě čaje-japonsky cha-používala řasinkatá houba Laminarie japonice, v japonštině combu-combucha, česky kombucha, vlastně znamená čaj z řasinek, který je v Asii znám a využíván k léčení všemožných neduhů už po staletí. Do Evropy se dostala během první světové války a její obliba rychle rostla. Dovezené kultury se pěstovaly uměle a vyráběl se z nich osvěžující nápoj, o jehož blahodárných účincích se brzy přesvědčila široká veřejnost.

To přivedlo ke kombuše a jejím léčebným účinkům i vědce. Jejich zásluhou víme, že kombucha se ve skutečnosti skládá ze tří druhů plísní a několika bakterii,žijících ve vzájemné symbióze. Kombucha obsahuje kyselinu mléčnou,octovou,vinnou,citrónovou a vitamin C. Kombuchou se léčí nejrůznější nemoci-průjem,migrény, rakovina nebo ledvinové kameny. Posiluje imunitní systém a experimentálně se používá i pro potlačení příznaků AIDS.V tradiční čínské a ruské medicíně se čaj z kombuchy pro svůj odvodňovací efekt používal převážně jako diuretikum. Čaj podporuje žlázový systém,celkově posiluje organismus, působí proti kornatění cév a únavě,potlačuje nervozitu a zlepšuje koncentraci. Snižuje krevní tlak, pomáhá při akutní zácpě a ledvinových potížích,ulehčuje při astmatu.Vyživuje také pokožku a posiluje vlasy. Jeho dlouhodobé pití má prokazatelně omlazující a ozdravující efekt.

Hlíva ústřičná-Pleurotus oostreatus
Pochází z Číny, ale dnes je rozšířena takřka po celém světě,od tropů až po polární pásmo. Roste nejčastěji v listnatých a smíšených lesích-vzácně i na jehličnanech-na živých i odumřelých kmenech listnáčů nebo na jejich pařezech v celém severním mírném pásmu.Najdeme ji většinou na podzim, v chladnějších oblastech i v létě.Tvoří trsnaté, nad sebou uspořádané plodnice. Klobouk je nejprve sklenutý, pak do půlkruhu nebo vějířovitého tvaru. Barvu může mít různou-šedou, šedomodrou,hnědočernou, olivově hnědou,rezavou.

Hlíva ústřičná je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů, její výživná hodnota je srovnatelná se zeleninou. Svým složením je podobná šii-také.V tradiční čínské a japonské medicíně jsou hlívy ordinovány již po mnoha staletí jako prostředek na prodloužení života.Využívaly se k posílení cévního systému,odstranění tlaku v očích,k léčbě ztuhlosti svalů,šlach a kloubů.Japonští výzkumníci dokázali,že extrakt z hlívy,obsahující účinnou látku pleuran,může zmenšovat některé nádory. Diabetikům snižuje dlouhodobá konzumace hlívy hladinu cukru v krvi.Experimentálně se vědci zabývají izolací látky,která by mohla pomoci nositelům viru HIV.
Své dotazy posílejte na lekarna.trio@centrum.cz