V období chřipek, viróz a angín bychom naše tělo měli připravit na útok virů a bakterií posílením celého imunitního systému. Naše vlastní obranyschopnost je vyvážený systém, na jehož kvalitě můžeme pracovat přirozenou cestou po celý rok. Jednak kvalitní, plnohodnotnou stravou, bohatou na vitamíny a minerály, pitným režimem, očistnou kůrou, otužováním a hlavně dostatečným odpočinkem a kvalitním spánkem. Stres a únava je největším nepřítelem naší imunity. Kromě vitaminu C jsou podstatné i vit. ze skupiny B, vit. A, D a E. Ty bychom měli konzumovat hlavně v přírodní formě. Důležitou roli v posílení imunity hraje také selen a zinek.

Pokud toto vše nestačí, můžeme využít dalších pomocníků. K dispozici máme řadu rostlin a přírodních preparátů, které pozitivně ovlivňují obranyschopnost organismu. Mezi nejvýznamnější rostlinné imunostimulanty patří třapatka nachová – Echinacea purpurea. Zabraňuje virům v jejich reprodukci a vstupu do buňky, zvyšuje množství bílých krvinek zodpovědných za nespecifickou obranu, má antibiotické účinky a likviduje cizí látky v krvi. Nejlépe se tato rostlina osvědčuje při infekci dýchacích a močových cest, virózách a dlouhodobě snížené imunitě.

Největší množství cenných látek se nachází v kořenech a nejlepší formu poskytuje tinktura nebo kapsle s rozemletým kořenovým práškem. Při zvýšeném výskytu virových onemocnění užíváme malé dávky po dobu 1-2 měsíců, poté by měla nastat 3-4 týdenní pauza. Při léčbě akutních stavů aplikujeme 2-3 krát větší dávky po dobu jednoho týdne, kdy by mělo dojít ke zlepšení stavu. Významný vliv na lidskou imunitu má i hlíva ústřičná a extrakty z ní. Všechny látky, co hlíva obsahuje, jsou lidskému organismu prospěšné a zastoupené v optimální míře a poměrech.

Nejdůležitější látkou pro naši imunitu jsou beta-1,3-D glukany. Z hlívy se získávají řízenou extrakcí za studena, čímž jsou dobře přijatelné tudíž účinné. Dále se zpracovávají do formy tablet nebo sirupů. Jakékoliv množství beta glukanu stimuluje imunitní systém. Nejúčinnější je brát ho na lačno. Další možností jak odolat virům, je homeopatický přípravek Oscillococcinum. Preventivně stačí užívat jednu dávku týdně.
Dotazy zasílejte na lekarna.trio@centrum.cz