Jak je možné zmírnit nadměrné pocení?
Pocení je běžný fyziologický proces, který člověku pomáhá s termoregulací. Potní žlázy produkují pot, který se odpařuje z povrchu těla, a tím dochází k ochlazení. Zdravý člověk vypotí asi 1 litr potu.
Zápach je výsledkem působení mikroorganismů, které s potem na pokožce reagují a rozkládají ho. Náš organismus je vybaven dvěma typy žláz produkujících různé druhy potu. Pravé potní žlázy reagují na zvýšení teploty okolního prostředí i těla, zvýšenou námahu a stresové situace. Pachové žlázy jsou pak hlavně v podpaží, ušních kanálcích a v okolí pohlavních orgánů a jejich činnost začíná v pubertě. Nereagují na teplo, ale aktivují se silně prožívanými emocemi – strachem, vztekem, sexem, vzrušením … Mezi lokality s vysokým množstvím potních žláz patří obličej, dlaně, plosky nohou, podpaží, záda, hrudník. Pokud stavy pocení přesáhnou do patologické úrovně, nazývají se hyperhidróza.

Jak se můžeme s potem vypořádat? Záleží na tom, jak moc se potíme. Při běžných potížích stačí používat deodoranty, které zabraňují šíření pachu a dezinfikují, nebo antiperspiranty zamezující pocení. Obsahují soli hliníku, které uzavírají žlázy a tím proces regulují. Jejich účinnost nastupuje až po nějaké době, nikoli hned po aplikaci. Dále existují krémy a speciální roztoky, které působí v ústí žláz, navozují dočasné a částečné zúžení jejich vývodu a tím omezují produkci. Dají se koupit v lékárnách, kde vám také vysvětlí, jak je správně používat. Po sedmidenní aplikaci je dále stačí aplikovat jednou nebo dvakrát týdně. Jsou určeny pro všechny části těla, kromě obličeje a intimních partií. Doporučují se také koupele z dubové kůry a šalvěje. Vnitřně se mohou užívat tablety s obsahem šalvěje nebo pití čaje.

Náhlé a intenzivní noční pocení je typické u poruch štítné žlázy, u hormonálních změn v menopauze i u cukrovky. Tehdy je třeba lékařské vyšetření.
Své dotazy zasílejte na lekarna.trio@centrum.cz ⋌