Podnož využíváme zvláště pro zákrsky a všechny druhy palmet do ovocných stěn. Stromky na této podnoži velmi dobře kotví v půdě, na stanovišti se dožívají přibližně třicet roků.

Na starých stromech odstraňujeme starou odumřelou borku (stará odumřelá kůra) – je totiž úkrytem většiny škůdců, především housenek obaleče jablečného a larev vlnatky krvavé. Na hrušních se pod borkou ukrývají dospělci mery skvrnité, ale ukrývá se zde i mnoho užitečných živočichů.

Podnože do tepla
V únoru zaneseme připravené podnože (meruzalku) do skleníku nebo jiné vhodné místnosti, kde udržujeme teplotu kolem 10 °C. Když začnou rašit, roubujeme kopulačním způsobem. Na meruzalku většinou roubujeme angrešt, rybíz červený a bílý, někdo roubuje i rybíz černý, ten však není příliš vhodný pěstovat ve tvaru stromku. Rouby se 3 až 4 pupeny je potřeba dobře napasovat na připravenou podnož, zavážeme roubovací páskou a zamažeme voskem. Tyto roubovance označíme jménem odrůdy a uložíme ve sklepě do vlhkého písku.

Případné výhonky vyrůstající na podnoži zaštipujeme, abychom podpořili srůstnost s roubem. Do volné půdy vysazujeme štěpovance během druhé poloviny dubna.V polovině února začínáme s řezem vinné révy. Míza začíná u vinné révy proudit velmi brzy, proto se vyplatí s řezem nečekat. Jinak z řezných ploch velmi silně vytéká. Postižené keře tím ztrácejí značnou část svých stavebních látek.

Až po mrazech
Pro řez je vhodné vybrat dny, kdy nemrzne, jinak dochází k promrznutí řezné plochy až k prvnímu pupenu, který může být poškozen natolik, že nevyraší. Současně se po řezu vyplatí aplikace dravého užitečného roztoče Typhlodromus pyri proti vlnovníkům, hálčivcům a sviluškám.   Petr Kumšta