Tyto klíčky obsahují velké množství vitamínů a minerálních látek a jsou proto velmi prospěšné pro náš organismus, hlavně v zimním období. Lze je přidávat do bylinkového tvarohu, případně jimi ozdobit krajíc chleba ke svačině. Dvacet až padesát gramů semen necháme máčet ve vodě po dobu 12 až 16 hodin. Poté vodu slijeme a důkladně semena propláchneme. Nabobtnalá semena rozhrneme na misku vyloženou čistou gázou a postavíme je na světlé místo. Dvakrát denně je promývejte tekoucí vodou. Naklíčená semena připravena ke spotřebě máme asi za 4 až 7 dnů v závislosti na teplotě místnosti a druhu osiva.

Pro přezimování teplomilných rostlin jako jsou vavříny, fíkovníky nebo olivovníky, které pocházejí z oblasti Středomoří, je ideální nevytápěná zimní zahrada. Její stěny jsou většinou z jednoduchého, popřípadě dvojitého skla, většinou bez přitápění. V těchto prostorech v zimě teploty klesají běžně k nule. Nároky na údržbu jsou malé, neboť v chladném ročním období rostliny procházejí obdobím vegetačního klidu. Při teplotách od 5 do 15 °C se ve vytápěné zimní zahradě dobře daří druhům z Jižní Ameriky a jižní Afriky jako banánovníkům, palmám, podobně jako citrusům či australskému blahovičníku.

Napadne-li větší vrstva sněhu a vaše pozemky jsou v dosahu zvěře, zkontrolujeme, zda zajíci a srny nemohou díky závějím přeskočit oplocení nebo najít jinou skulinku. Hlavně v tomto zimním období totiž trpí hladem a ovocné stromy jsou pro ně lákavé. Mladé stromky by měly být chráněny proti okusu vhodným chráničem z plastů nebo kovového oplastovaného pletiva. Toto pletivo je určitě vhodnější, protože jeho životnost je dostatečně dlouhá, aby stromky byly zajištěny po dobu vývoje.     Petr Kumšta