Réva vinná velmi často v tuhých zimách trpí mrazem. Dřevo namrzá, což se projeví pozdním rašením a tedy i pozdějším nasazením květů, takže hlavně hrozny pozdnějších odrůd pak většinou nedozrají. Účinným opatřením je obalit hlavně mladé rostliny například bílou netkanou textilií. Toto opatření je nutné provádět v okrajových oblastech pro pěstování vinné révy.

Do truhlíků nebo květináčů vysazujeme petržel, pažitku a cibuli zimní sečku. Tyto druhy lze výborně pěstovat doma za oknem a během zimy se tak zásobit čerstvou zelenou natí. Postup je velmi jednoduchý. Trs s dostatečným kořenovým balem vyryjeme a zasadíme do vhodné nádoby. Před přesazením doporučuji rostliny důkladně prolít vodou.

Pokud není půda ještě příliš promrzlá, vyplatí se teď v listopadu vysévat petržel, mrkev a pastinák. Semena sice vzejdou až na jaře, ale většinou tak brzy, že bychom stačili jen stěží půdu připravit pro jarní výsevy. Podzimními výsevy tak docílíme podstatně ranější sklizeň. Je ale dobré vědět, že při podzimním výsevu se vlivem dostatečné zimní i jarní vláhy odplaví inhibiční látky, které velmi často při jarních výsevech zpomalují klíčení právě u těchto druhů zeleniny.
K choulostivým keřům přihrnujeme zeminu, rašelinu nebo štěpku a následně po opadu listí či příchodu mrazů je zakryjeme chvojím. Nové výsadby můžeme také chránit vzdušným obalem z bílé netkané textilie, která rostliny stíní a chrání je proti mrazovým trhlinám na kůře.    Petr Kumšta