Celer je vděčný za půdy s vyšším obsahem solí. Pokud tedy opravdu zjevně strádá, můžeme zkusit slanou zálivku. Na 10 litrů vody použijeme jednu polévkovou lžíci kuchyňské soli. Celer též vyžaduje dostatek bóru, aby se v bulvách netvořily dutiny, ten můžeme do půdy přidat v malé míře rozhozem, nebo postřikem boraxu na list v koncentraci 0,2%.

V tomto měsíci začínáme sklízet rané odrůdy kanadských borůvek. Protože jsou zralé plody borůvek pochoutkou pro ptactvo, doporučuji keře včas zakrýt ochrannou sítí s drobnými oky. Sítě pokládáme zlehka a na okrajích ji připevníme kolíčky. Borůvky vyžadují dostatečnou závlahu, hlavně v době narůstání plodů. Po sklizni pak nezapomeneme keře přihnojit hnojivy určenými pro borůvky, tedy takovými, které mají vyšší obsah draslíku. Podpoříme tím vyzrávání pletiv dřeva během zimy a bohatou tvorbu květů v příštím roce.

Ve vinici pokračujeme ve vylamování zálistků, vyvazování letorostů a postřicích proti peronospoře a padlí. Za vlhkého a málo slunného počasí ošetřujeme révu i proti botrytidě.

V okrasné zahradě odstřiháváme odkvetlé růže a ostatní květy. Za suchého počasí okrasné rostliny zavlažujeme a podle potřeby je přihnojíme draselnými a fosforečnými hnojivy. Můžeme řízkovat růže a vřesovištní rostliny.

Teldor je fungicid s účinkem k ochraně jahodníku, maliníku, okrasných rostlin, révy vinné a rajčete proti šedé hnilobě, višní a meruněk proti moniliové spále a višní, třešní, slivoní, meruněk, broskvoní proti moniliové hnilobě. Preventivní aplikace působí kontaktně, proniká do listů. Výsledkem je dlouhodobá účinnost proti danému škodlivému činiteli.    Petr Kumšta