A slovníkem facebookové mládeže by si teď mohlo město Jičín připsat lajk za to, že zdejší radní vychází internetové komunitě vstříc tím, že část starého města pokryjí signálem Wi-Fi, kdy se člověk k mailům či dalším službám dostane bezplatně.

Zdarma od září

„Rada města schválila smlouvu s poskytovatelem internetového připojení firmou Dragon Internet, která nabídla nejvýhodněji technické zajištění takzvaných hotspotů, tedy míst, odkud se mohou lidé zdarma připojit na internet," informovala mluvčí jičínské radnice Magdaléna Doležalová a dodala, že internetuchtivý člověk se k síti bude moci připojit již od začátku září. Signál pak bude moci přijmout v horní části zámeckého parku a v prostoru před zámkem na Valdštejnově náměstí.

Časové omezení

I když bude internet zdarma, přesto bude mít své omezení. To se týká času. Člověk na bezplatném internetu bude totiž signál „chytat" jen 40 minut denně.

„K omezení jsme přistoupili proto, aby nedocházelo k zneužívání internetu. Například lidmi z bytů na náměstí. Časová redukce také zabrání dalšímu zneužití, například ke stahování filmů, kdy by docházelo k přetěžování sítě," uvedla Magdaléna Doležalová s tím, že služba bude město stát na 3 roky přibližně 44 tisíc korun.

Pokud se osvědčí, je město v budoucnu připraveno rozšířit síť i na další jičínské lokality.

Od září se bude možné v centru města Jičína zdarma připojit na wi-fi. Využijete tuto službu a vyhledáváte ji i v jiných městech?

Šárka Šandová, ředitelka Hořického gymnázia
Tahle služba se mě asi moc netkne. Vystačím si s připojením k internetu doma a v práci, nemusím se připojovat v centrech měst. Zdá se, jako bychom bez internetu už neuměli nebo nechtěli být. Sama mám chvíle a místa bez připojení ráda. Bez neustálého kontrolování e-mailů a sociálních sítí si pak více všímáme nejbližšího okolí a posloucháme sebe navzájem. občanům.

Jaroslava Komárková, ředitelka ZUŠ J.B. Foerstera v Jičíně
Službu zdarma wi – fi v Jičíně nevyužiji, neboť v práci i doma již tuto službu využívám, ale určitě je to dobrá služba pro všechny turisty, kteří navštíví naše město.