Nový domov pro seniory, který vybudovala obec Jičíněves za přispění státní dotace, byl včera přístupný veřejnosti. Zamířili sem místní i lidé z okolí.

Šest prostorných bytů s kuchyňkou a sociálním zařízením příchozí obdivují. „Je to nádherné, moc se mi to líbí. Já sem chodila jako dítě pět let do základní školy, možná, že se sem vrátím jako senior," říká Zdenka Jeršová Kaizrová, která je ráda, že objekt nezůstane opuštěný. Když vstoupila do budovy, vybavila se ji původní velká učebna s lipkami.

„Pan řídící byl strašně přísný. Dole jsme měli velikánskou tělocvičnu," vzpomíná. „Moc hezké, taky jsem tu chodila do školy. Povedlo se, je to úplně něco jiného," hodnotí Věra Roubalová, která přijela z Labouně. „Je to nádherné, překrásné, ani jsem si neuměla představit, co se dá z takové rozpadlé budovy udělat," říká mile překvapená Věra Šoltysová z Jičíněvsi. Starosta Jičíněvsi Jaroslav Mlejnek popisuje žalostný stav objektu, který byl dvanáct let opuštěný. „Padaly klenby, vše jsme museli kompletně přebudovat," říká.

Na realizaci záměru získala Jičíněves státní dotaci 3,6 milionů korun z ministerstva pro místní rozvoj, obec se na akci podílela částkou zhruba 2,4 milionů korun. Z šesti bytů je jeden určen pro hendikepované, jinak přístup do všech je bezbariérový. Při výběru klientů budou mít přednost „domácí", kritériem je věk nad sedmdesát let.

„S nájemci podepíšeme nejdříve smlouvu na tři měsíce, později na rok a teprve poté na dožití," upozorňuje Mlejnek. Zařízení bude navštěvovat lékař, klientům bude pomáhat i terénní sociální pracovnice. Nájemné je stanoveno do pěti tisíc korun za měsíc.