MAS Podchlumí pracuje na základě strategie komunitně vedeného místního rozvoje, kdy má možnost alokovat peníze například z evropských fondů přímo na problémy, které jsou v regionu nejpalčivější. Jedním z nich je v současnosti bezpečná doprava lidí za službami, za vzděláním nebo do práce. Podporován je její odklon na běžné nezpevněné cesty. Právě po nich mohou vést i cyklotrasy.

„Obec se dlouhodobě snaží, aby Konecchlumí a Kamenice byly propojeny cestou, která bude sjízdná po celý rok. Cyklotrasa by pro tento účel byla ideální a stala by se takovou pupeční šňůrou mezi oběma obcemi. Budeme usilovat o to, aby ji mohli využít nejen cyklisté, ale třeba i maminky s kočárky nebo děti, které k nám z Kamenice chodí do školky," vylíčil starosta Aleš Hlawatschke s tím, že půjde o štětovanou cestu, tedy o cestu s nestmelenou podkladní kamennou vrstvou.

O tom, kudy by cyklotrasa měla vést, jednalo pondělní zastupitelstvo. Ze tří návrhů se jako nejoptimálnější ukázala varianta, kdy by byla využita stávající cesta, která vychází ze zámeckého parku v Kamenici a napojuje se na konecchlumský sportovní areál s koupalištěm. Dále do obce už je možné pokračovat po chodnících a vyasfaltovaných komunikacích. Pokud se obci prostřednictvím MAS Podchlumí podaří získat evropské finance, mohlo by na realizaci dojít v příštím roce.